Soorten daken en riet

Bij het bedekken van rieten daken zijn er verscheidene opties. Hierbij hebben we het dan over het riet zelf, maar ook de manier waarop het riet gedekt wordt. Hieronder zetten we deze opties voor de verschillende soorten daken en riet voor u onder elkaar.

Daken

Traditioneel gedekte panden

Traditioneel gedekte panden hebben daken waarbij het riet rechtstreekt op de riet- of panlatten gebonden is. Er kan bij deze manier van rietdekken gemakkelijk zuurstof door het dak heen komen. Dit zorgt dat tijdens een brand, deze zich makkelijk kan verspreiden. Er is in het bouwbesluit van 2012 besloten, dat als een woning minder dan 15m van de perceelgrens af staat, deze niet brandgevaarlijk mag zijn. U kunt om dit te voorkomen een aantal preventiemaatregelen nemen. Zo kunt u het riet impregneren of een sprinklerinstallatie aanbrengen. De sprinklerinstallatie bevochtigt het riet van binnenuit, want de verspreiding van brand helpt te voorkomen. Een bijkomend voordeel van het treffen van maatregelen tegen brandverspreiding is het lager uitvallen van uw verzekeringspremie.

Panden met een schroefdak

Bij een schroef rieten dak wordt er onder het riet houten platen aangebracht. Een pand met een schroefdak is beter beschermd tegen brand dan een traditioneel rieten dak. Zuurstof kan amper door het dak heen, dit zorgt voor minder snelle verspreiding van brand. Een schroefdak moet wel voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, waarover uw rietdekker u meer kan vertellen. De premie voor een schroef rieten dak is meestal vrijwel net zo laag als de premie voor een woning die met pannen is gedekt.

Riet

Natuurlijk riet

Het meest voorkomende riet dat gebruikt wordt bij het bedekken van rieten daken is natuurlijk riet. Dit riet is afkomstig uit verscheidene streken en landen. Ongeveer een kwart van het riet dat hier wordt gebruikt is afkomstig uit Nederland. Enkele landen waar we riet vandaan importeren zijn o.a. Hongarije en Oostenrijk. Streken met een gematigd klimaat bieden over het algemeen riet dat het beste geschikt is om een dak te bedekken.

Er zijn verschillende diktes riet te kiezen wanneer u uw dak hiermee bedekt. Vaak wordt fijn riet het mooist gevonden, aangezien dit een zeer gelijkmatig eindresultaat geeft. Het bedekken met een dikkere stengel, met een diameter tussen een halve en hele centimeter, zorgt echter voor een meer ademende dakbedekking. Dit kan de levensduur van het dak significant verlengen. De rietdekker helpt u met het uitzoeken welke soort riet voor u het beste is. De hellingshoek en afmeting van uw kap zijn hierbij namelijk ook van belang.

Novariet

Het bedekken van uw rieten kap kan ook gebeuren met een duurzame kunststof genaamd Novariet. Het voordeel hiervan is dat deze kunststof ook geschikt is wanneer moeilijk belegd kan worden met natuurriet. Daken die (gedeeltelijk) overschaduwd worden door bomen of daken met een zeer flauwe dakhelling zijn vaak minder geschikt voor natuurriet. Novariet is een goede vervanging, met een structuur en kleur die vrijwel gelijk zijn aan die van natuurriet. Hierdoor zal het uiterlijk van een dak bedekt met Novariet niet onder doen aan een dak met natuurriet. De kunststof heeft een natuurlijk kleurverloop, is duurzaam, onderhoudsarm en niet brandgevaarlijk. Het bedekken van uw dak met Novariet is wel duurder dan bij gebruik van natuurlijk riet.

Patentriet

Een ander soort kunststof riet waarmee u uw dak kunt bedekken is patentriet. Dit riet wordt opgebouwd in shingles. Dit zijn individueel overlappende elementen. Als eerste wordt er een bitumenfolie aangebracht op het dak. Zo kan er geen water doorgelaten worden. Vervolgend worden de zogenaamde shingles op dezelfde manier als natuurriet op het dak aangebracht. Net als bij natuurriet gebeurt dit in verschillende lagen. Patentriet wordt echter in grovere lagen opgebouwd, wat ervoor zorgt dat er in de uiteindelijke bedekking lijnen te zien zijn. Patentriet kan behalve voor gewone daken ook toegepast worden als gevelbekleding, bij daken met een erg zwakke hellingshoek of bij daken onder begroeiing.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief