Rieten dak onderhouden

Het onderhouden van een rieten dak wijkt enorm af van het onderhoud aan een pannen dak. Wat kunt u zelf doen aan uw rieten dak en wat kunt u beter uitbesteden? Naast dat een rieten dak voordelen heeft zoals een goede isolatie en een prachtige uitstraling moet er wel regelmatig onderhoud worden gepleegd aan het rieten dak. De kosten hiervoor variëren en verschillen per dak. Over het algemeen is het van belang dat ieder jaar het rieten dak een onderhoudsbeurt krijgt. De kosten voor dit onderhoud hangen af van:


Rieten dak onderhoud

Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw rieten dak een langere levensduur krijgt. Het onderhouden van een rieten dak houdt vooral in dat mossen en algen worden verwijderd en ingesleten plekken worden bijgewerkt. Mossen en algen vormen na verloop van tijd een dichte laag op het rieten dak. Deze laag zorgt voor een afsluiting van de licht- en luchttoevoer. Hierdoor zal na een regenbui het riet langer nat blijven. Omdat riet slecht tegen vocht kan, zal het hierdoor versneld rotten. Er zijn twee methoden om een rieten dak te onderhouden en mossen en algen te verwijderen. Namelijk kammen en sprayen.

Kammen

Het kammen van een rieten dak gebeurt met behulp van een simpel broodmes of een elektrische heggenschaar. Doormiddel van dit gereedschap wordt het laagje mos en algen van het dak verwijderd. Het is zeer belangrijk dat er niet teveel van het dak wordt afgesneden, dit zou ten kosten gaan van de levensduur. Het kammen is dan ook werk voor een ervaren rietdekker. Na het wegsnijden van het laagje mos wordt het riet weer glad en strak geklopt met een rietklopper. Het is belangrijk om het rieten dak schoon te vegen met een harde bezem zodra het riet kloppen klaar is. Na de werkzaamheden is uw dak weer zo goed als nieuw.

Sprayen

Wanneer een rieten dak slechts last heeft van beginnende algengroei kan deze behandeld worden met een algendoder. Rietdekkersbedrijven zijn in het bezit van special ontwikkelde middelen die de algen doden en het riet niet beschadigen. Wanneer uw dak gesprayd is zal de algengroei stoppen en na een regenbui niet meer terugkeren. Voor het beste resultaat dient uw dak jaarlijks behandeld te worden met deze speciaal ontwikkelde algendoder.

Zelf controleren

Het is van groot belang om uw rieten dak regelmatig te controleren op de vorming van algen en mossen. Als er bomen of andere obstakels staan die een schaduw over uw rieten dak werpen, is het belangrijk om deze plekken extra in de gaten te houden. De schaduw zal er namelijk voor zorgen dat het riet plaatselijk langzaam droogt. Hierdoor kan op deze plekken sneller mos of algen groeien. Ook is het belangrijk om uw dak schoon te houden. Een rieten dak vol met bladeren en andere spullen zal een langere droogtijd hebben dan een schoon dak.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief