Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is de waarde die nodig is om uw huis in exact dezelfde situatie terug te herbouwen. Heeft u dus een traditionele rieten kap, dan wordt er bij de verzekeraar vanuit gegaan dat u nadat de woning totaal verloren is weer een rieten kap op laat zetten. Wij begrijpen dat dit niet altijd wenselijk en u misschien liever een moderne villa laat bouwen die bijvoorbeeld met pannen is gedekt. De meest eenvoudige manier om de herbouwwaarde van uw woning te bepalen is door de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars te gebruiken. Bij woningen die groter zijn dan 800 m³ is het echter in veel gevallen niet meer kloppend aangezien de herbouwwaardemeter meer is gericht op de ‘standaard’ woning.

Bij onderverzekering loopt u het risico dat de dekking van uw opstalverzekering onvoldoende is. Terwijl u bij oververzekeren structureel teveel premie betaalt. Terwijl het bedrag boven de herbouwwaarde bij een schade niet zal worden uitgekeerd. Indien u klant wordt bij Reus Verzekeringen wordt er binnen twee weken contact gezocht door één van onze inspecteurs. Deze inspecteurs komen bij u langs om de herbouwwaarde vast te stellen zodat u een garantie krijgt tegen onderverzekering. Daarnaast geeft de inspecteur u aanwijzingen op het gebied van brandpreventieve maatregelen. Op deze manier weten wij wat voor risico’s er in onze portefeuille zitten, waardoor wij een voordelige premie kunnen blijven hanteren.

Garantie tegen onderverzekering

Veel verzekeraars beperken hun garantie tegen onderverzekering omdat zij niet weten wat voor woningen zij in de boeken hebben. Vooral bij woningen die ouder zijn of een monumentale status hebben komt het voor dat verzekeraars hun polisvoorwaarden aanscherpen. Door onze ervaring op het gebied van bijzondere woningen zoals rietgedekte woningen of rijksmonumenten kunnen wij altijd ongelimiteerde garantie geven tegen onderverzekering. Dit komt omdat wij een kosteloze inspectie aanbieden waardoor wij een advies kunnen geven omtrent brandveiligheid/preventie en de juiste herbouwwaarde kunnen vast stellen.

Kortom, wilt u uw woning écht goed verzekeren? Neem dan contact met ons op.

De voordelen van onze kosteloze inspectie:

  • Er ontstaat geen discussie over de waarde bij een calamiteit
  • U voorkomt onderverzekering
  • U voorkomt een onnodig hoge premie
  • U ontvangt tips op het gebied van brandpreventie

Offerte aanvragen »

herbouwwaarde

De Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars

Als wij de Herbouwwaardemeter 2016 mogen volgen dan rekenen zij voor een vrijstaande rietgedekte woning als volgt. De kuubsprijs (inhoud) is € 780,- per kuub met vervolgens 4% aan toeslag voor uw rieten kap. Hierbij wordt niet gekeken of dit een schroef rieten kap is of een traditioneel rietgedekte kap. Heeft u een nieuwe badkamer, keuken of woonkamer (<10 jaar) dan volgt er een toeslag van 9% en bij zonnepanelen een extra toeslag van 2%. Door deze toeslagen wordt vooral bij grote woningen de herbouwwaarde niet kloppend.

Onze inspecteurs komen altijd bij u langs om de juiste herbouwwaarde te bepalen die veel lager ligt en 100% accuraat is.

De herbouwwaarde is niet de WOZ-waarde.

  • In de WOZ-waarde zit de grondprijs inbegrepen en wordt gekeken naar de marktwaarde.
  • De herbouwwaarde is de prijs waarmee u uw huis kunt bouwen. Kortom, bouwkosten (zonder grond).

Zelf herbouwwaarde berekenen:

Het Verbond van Verzekeraars is voor het merendeel toonaangevend voor het bepalen van herbouwwaardes. Zij rekenen voor een vrijstaande woning € 780,- per  kuub (+4% aan toeslag voor rietgedekte woningen)(Herbouwwaardemeter 2016).  Hierbij kan de waarde nog worden beïnvloed door afwerking van de keuken, badkamer en eventuele bijgebouwen. Onze verzekeraar weet dat rietgedekte woningen groter zijn als gemiddeld waardoor een lagere prijs per kuub gerechtvaardigd is. Woningen boven de 800 m³ mogen daarom uitgaan van € 550,- per kuub terwijl kleinere woningen met € 670,- per kuub uit de voeten kunnen. Op het moment dat het een grote boerderij betreft (bijv. type West-Friese stolp of kop-hals-rompboerderij) waarbij 2/3 schuur is en 1/3 woongedeelte is, dan bedraagt dit +/- € 500,- per kuub. Uiteindelijk stelt echter onze inspecteur de herbouwwaarde vast.


Vorkclausule:

Let op! Op dit moment hebben wij geen mogelijkheden om op basis van een vorkclausule te verzekeren.

De vorkclausule wordt gebruikt bij opstalverzekeringen waarbij vaststaat dat de klant, in geval van totaalverlies, niet overgaat tot herbouw in de oude toestand, maar goedkoper zal herbouwen. De clausule noemt het bedrag dat ten hoogste vergoed wordt als de klant minder herbouwt. Bij opname van deze clausule wordt de premie berekend over het gemiddeld van het verzekerd bedrag en de vorkclausule.

Voorbeeld: U heeft een boerderij die in de huidige staat een herbouwwaarde van € 1.000.000,- heeft. Indien uw woning bij brand verloren gaat weet u zeker dat u niet in de huidige bouwstijl wil terugbouwen, maar liever kiest voor een moderne woning. De bouwkosten voor een moderne woning bedragen € 500.000,- Door gebruik te maken van de vorkclausule wordt bij een gedeeltelijke schade de herbouwwaarde als uitgangspunt genomen en bij een totaalverlies wordt € 500.000,- uitgekeerd. De premie wordt berekend over € 750.000,- waardoor uw premie dus 25% goedkoper wordt.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief