Welk effect hebben de stijgende bouwkosten op uw rietverzekering?

Geplaatst op vrijdag 19 april 2019 in Blog

Door de huidige woningschaarste in met name de Randstad rijzen de woningprijzen de pan uit. Dit geldt niet alleen voor bestaande woningen maar voor ook voor nieuwbouw. De belangrijkste oorzaak zijn de stijgende bouwkosten, waarbij arbeid als materiaal alsmaar duurder worden. Deze ontwikkelingen kunnen effect hebben op uw rietpolis premie en herbouwwaarde.

Het aantal bouwprojecten neemt alleen maar toe, terwijl tegelijkertijd de materiaalprijzen flink zijn gestegen. Tel daarbij op dat het bouwbedrijven steeds meer moeite kost om aan goede vaklui te komen en voldoende werk omhanden hebben. Dit betekent in de meeste gevallen dat u als woningeigenaar een stuk dieper in de buidel moet tasten om een grote verbouwing of renovatie te bekostigen.

Een van de grootste onzekerheden die wij daarbij constateren onder woningeigenaren is wat de mogelijke gevolgen zijn voor de opstalverzekering en de hoogte van de premie?

Herbouwwaarde

Helaas bestaat er altijd kans op schade aan uw riet gedekte woning. Denk bijvoorbeeld aan stormschade of brandschade. Hoewel u natuurlijk zelf de nodige preventiemaatregelen kunt nemen, kan het toch een keer misgaan.

In dat geval kunt u dankzij uw opstalverzekering de woning op kosten van de verzekeraar laten herbouwen. Wel ontstaat door de gestegen bouwkosten geregeld het probleem dat de vastgestelde herbouwwaarde de actuele bouwkosten niet volledig dekt, met als gevolg dat de woningeigenaar voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Daarom is het belangrijk om op voorhand goede afspraken met uw verzekeraar te maken, zodat mogelijke onderverzekering wordt tegengegaan. Let daarbij goed op de kleine lettertjes. Het kan zijn dat uw verzekeraar bijvoorbeeld wel met onderverzekeringsgaranties werkt, maar dat deze garantie gepaard gaat met een maximaal verzekerd bedrag of met een maximaal procentuele verhoging van de taxatiewaarde.

Premie

Dat de premies van opstalverzekeringen als gevolg van marktontwikkelingen kunnen stijgen is niet geheel verrassend. Bij De Consumentenbond kwamen er in 2018 al diverse klachten binnen van wel heel exorbitante premieverhogingen. In dit geval ging het om de woonverzekering van Centraal Beheer Achmea, waarbij de premie voor de opstalverzekering voor een aantal klanten met maar liefst 75% of zelfs nog meer toenam.

Dit is een uitzonderlijke situatie, maar wel iets waar u rekening mee moet houden. De voorwaarden rondom premiestijgingen kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Kijk bijvoorbeeld in de voorwaarden of het u vrij staat om over te stappen bij riante prijsstijgingen, zodat u niet verplicht bent om hierin mee te gaan.

Heeft u onlangs uw riet gedekte woning ingrijpend verbouwd of opgeknapt, dan is het aan te raden om uw woning opnieuw te laten taxeren. Op basis daarvan kunt u eventueel polis laten aanpassen en de herbouwwaarde laten verhogen, om vervelende discussies achteraf te voorkomen.

Reus Riet verzekering

Uiteraard vinden wij het als verzekeraar belangrijk dat onze klanten weten waar ze aan toe zijn binnen de huidige marktontwikkelingen. Bij alle woningen die wij taxeren bieden wij daarom vijf jaar garantie tegen onderverzekering, zonder limiet of beperkingen. Op onze website vindt u meer informatie over onze dekkingen en kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief