Wat zijn de verschillende rietendakconstructies?

Geplaatst op vrijdag 31 mei 2019 in Blog

Een rietenkap is prachtig om te zien en biedt daarnaast ook vele praktische voordelen. Hoewel het gebruik van riet op daken al eeuwenoud is heeft de ontwikkeling hiervan niet stilgestaan. Inmiddels zijn er meerdere type rietendakconstructies mogelijk en leggen wij u uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

Er zijn grofweg drie type rietendakconstructies te vinden. De oudste en wellicht meest bekendste vorm in Nederland is de traditionele constructie, gevolgd door de schroefdakconstructie en de nieuwste constructie met het Sepatec systeem.

Welke rietendakconstructie het beste bij u past hangt natuurlijk af van uw wensen en uw specifieke woonsituatie. Wij gaan daarom dieper in op de verschillen en eventuele voor- en nadelen van iedere constructietype.

Traditionele rieten dak

De meeste bekendste en oudste constructie is de traditionele rietendakconstructie. Hierbij wordt het riet bevestigd op balken tot er een volledig gesloten rieten dak ontstaat. Bij deze constructie kan het riet dus ook eventueel binnenshuis zichtbaar blijven. Dit constructietype ziet u vaak terug bij monumentale panden of boerderijen en creëert echt dat authentieke gevoel.

Voordelen van de traditionele rietenkapconstructie is dat het voor optimale ventilatie zorgt, waardoor vochtproblemen voorkomen kunnen worden. Doorgaans is dit ook vaak de goedkoopste optie.

rieten dak renoveren

Een groot nadeel is de slechte brandveiligheid. Bij brand heeft uw woning in dit geval eigenlijk weinig kans om gered te worden, doordat vuur en zuurstof vrij spel hebben. Ook vergt een dergelijk dak meer onderhoud, doordat het kwetsbaarder is voor aantasting door vogels en weerselementen.

Schroefdak constructie

Het schroefdak is een in Nederland erg populaire rietendakconstructie. Hierbij wordt het riet niet op balken maar speciale houten platen gemonteerd. In dit geval bevindt zich onder het riet dus een volledig gesloten ondergrond.

Het voordeel van deze constructie is de aanzienlijke betere brandveiligheid. Bij brand kan er immers geen zuurstof tussen het riet en de ondergrond komen. Ook is deze constructie sterker en beter bestand tegen bijvoorbeeld storm dan de traditionele constructie.

Een nadeel is het gebrek aan optimale ventilatie. Vocht dat tussen of onder het riet komt kan hierdoor moeilijker weg en mogelijk voor problemen zorgen. Daarnaast kan het schroefdak vaak niet gebruikt worden voor historische panden, omdat daarvan de originele constructie intact moet blijven.

Rieten dak met Sepatec

De nieuwste en in Nederland nog relatief onbekende constructie is een rieten dak met het Sepatec systeem. Dit Deense bedrijf is bezig aan een opmars in Nederland en inmiddels is de eerste Friese boerderij hiermee bedekt.

Deze constructie biedt in feiten een combinatie van de bovenstaande constructies, maar zonder de nadelige eigenschappen. Het Sepatec systeem bestaat uit een brandvertragend doek wat direct onder het riet en balken wordt aangebracht. Dit doek kan temperaturen tot 800 graden weerstaan. In geval van brand heeft u daarom veel meer tijd om uzelf en uw woning in veiligheid te brengen.

Bovendien kan het doek op zo’n manier worden aangebracht dat u er niets van ziet, zodat het geen afbreuk doet aan de bestaande architectuur. Daarnaast is Sepatec erg licht, waardoor het ook voor renovatieprojecten van historische panden kan worden gebruikt. Doordat Sepatec goed ventileert ontstaan verder ook geen vochtproblemen.

Sepatec constructie

Naar verwachting zullen echter steeds meer Nederlandse rietdekkers Sepatec gaan aanbieden. Wel vergt Sepatec een extra investering, maar wordt dit deels gecompenseerd door de premiekorting die steeds meer verzekeraars aanbieden.

Uw rieten dak verzekeren

Voor welke type rietendakconstructie u ook kiest, een goede rietverzekering is natuurlijk onmisbaar! Op onze website vindt u meer informatie over onze dekkingen of kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.        

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief