Wat dekt uw rietverzekering bij een inbraak?

Geplaatst op vrijdag 15 november 2019 in Blog Uitgelicht

Naast de emotionele schade kan een inbraak behoorlijke financiële schade tot gevolg hebben. Niet alleen door de spullen die zijn buitgemaakt, maar ook door onder meer inbraakschade aan uw geliefde riet gedekte woning. Welke schade wordt door uw rietverzekering vergoed en wat zijn de voorwaarden?

In de winterperiode vinden statistisch gezien de meeste woninginbraken plaats. Met name in de maanden november tot en met februari zijn inbrekers het meest actief, simpelweg omdat in deze periode waarin het licht is het kortst zijn. Riet gedekte woningen zijn daarbij een populair doelwit voor inbrekers. Het gaat immers vaak om vrijstaande woningen, soms in dunbevolkte gebieden.

Gelukkig kunt u zelf de nodige maatregelen treffen om inbrekers zoveel mogelijk op afstand te houden. Gaat het dan toch mis? Dan kan uw rietverzekeraar in veel gevallen de financiële schade dekken.

Wat dekt uw verzekeraar?

Uiteraard kunnen de voorwaarden per verzekeraar verschillen, maar de belangrijkste dekkingen betreffen doorgaans:

 • De goederen die uit uw riet gedekte woning zijn ontvreemd
 • Inbraakschade aan uw woning
 • Schade door vandalisme
Inbraak rietverzekering

Uw inboedelverzekering

Sierraden, elektronica, kunst en contant geld zijn populair onder inbrekers. Om discussies achteraf met uw inboedelverzekeraar te voorkomen raden wij aan om bewijs van dure goederen vast te houden. Denk aan aankoopbewijzen, garantiedocumenten, certificaten, foto’s of zelfs een handleiding van een duur apparaat kan helpen.

Contant geld is natuurlijk veel moeilijker om te bewijzen. Veel inboedelverzekeraars hanteren daarom een maximaal verzekerd bedrag. Bewaar contant geld altijd op een goede verstopplek waar inbrekers niet zo snel zullen kijken.

Uw opstalverzekering

Vaak ontstaat er tijdens een inbraak ook schade aan uw woning. Denk aan geforceerde deuren of ramen, beschadigd glaswerk of in het ergste geval vandalisme. De financiële kosten voor het herstel van deze schade wordt in de meeste gevallen door uw rietverzekering gedekt. Ook schade aan schuren, schuttingen of ander hekwerk valt hieronder.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij uw woonverzekeraar niet of minder uitkeert dan waar u op gerekend heeft. Als u bijvoorbeeld uw riet gedekte woning achterlaat zonder deuren en ramen op slot te doen, kan uw verzekeraar dit als on-secuur handelen zien en krijgt u minder uitgekeerd of zelfs helemaal niets. 

Inbraakpreventie

In een eerder verschenen artikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op inbraakpreventietips waardoor inbrekers uw riet gedekte woning eerder links laten liggen. Hierbij nog een aantal preventietips:

 • Verlichting. Zorg dat er goede buitenverlichting aanwezig is die met name uw deuren
  goed verlichten. Zet ook altijd een lampje aan als u ’s avonds van huis gaat.
  Dieven staan niet graag in de schijnwerpers.
 • Goed hang- en sluitwerk. Voorzie al uw ramen en deuren van degelijk hang-
  en sluitwerk, voorzien van erkend politiekeurmerk.
 • Beveiligingssysteem (optioneel). Wie nog een stap verder wil gaan kan investeren
  in een alarmsysteem of camerabeveiliging. Dit schrikt inbrekers af, al kan het
  ook juist de indruk wekken dat er wat te halen valt.
 • Leg waardevolle spullen niet teveel in het zicht. Zet bijvoorbeeld niet uw peperdure kunstwerk
  pontificaal in de vensterbank.

Ook uw verzekeraar verwacht dat u in ieder geval enigszins verantwoordelijk om gaat met uw woning. Sluit uw woning daarom altijd goed af, ook al bent u maar heel even weg. Op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen vindt u nog veel meer handige inbraakpreventietips.

Rietverzekering bij inbraak

Ook met onze rietverzekering bent u gedekt bij financiële schade door een inbraak. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het verzekeren van onder andere volledige kunstcollecties.

Op onze website vindt u meer informatie over onze dekkingen en kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief