Voorjaarsschoonmaak voor uw rieten kap

Geplaatst op woensdag 18 maart 2020 in Blog

Het voorjaar staat voor de deur en betekent voor veel mensen dat zij aan de grote voorjaarsschoonmaak beginnen. Ook uw rieten kap kan een uitgebreide onderhoudsbeurt goed gebruiken om weer fris en in topconditie aan de lente te beginnen. Wij hebben een handige checklist samengesteld met de belangrijkste onderhoudstips voor uw rieten kap.

De afgelopen winter was ronduit zacht, zonder sneeuw of ijs. Wel kreeg Nederland heel veel regen en stormachtig weer te verduren, wat voor uw rieten kap natuurlijk geen fijne omstandigheden zijn. Ook als u geen last heeft gehad van stormschade kan al dat water en de harde wind hun sporen hebben achtergelaten op uw rieten kap.

Om vervelende verassingen later in de zomer te voorkomen raden wij u daarom aan om op korte termijn aan de slag te gaan met de volgende onderhoudstips.

Uw rieten kap schoonmaken

Met name wanneer uw riet gedekte woning in een groene omgeving staat is het onvermijdelijk dat er algen en mos op uw rieten kap groeien. Deze plantjes houden van vochtig en zacht weer.

Wanneer u dit tijdig verwijdert hoeft er niets aan de hand te zijn. Het te lang laten zitten van algen en mos kan het riet echter op lange termijn wel aantasten, doordat het riet niet meer goed ventileert. Uiteindelijk kan dit zelfs binnenshuis tot vochtproblemen leiden. Een professionele rietdekker kan het riet heel licht scheren, om zo mos en algen te verwijderen.

Controleer uw dak op zwakke punten

Wanneer uw rieten kap schoon is kunt u goed zien of er eventueel zwakke of kale plekken in uw rieten kap zitten. Vogels en storm kunnen bijvoorbeeld zorgen voor schade aan de kap.

Heeft u het idee dat het riet teveel is aangetast of op sommige plekken is uitgedund? Dan moet u wellicht een renovatie van uw rieten kap overwegen.

Dakgoten en drainage goten schoonmaken

Voor elke huiseigenaar is het voorjaar een goed moment om even alle dakgoten na te lopen en leeg te halen. Ook als u drainagegoten rondom het huis heeft is het belangrijk dat u deze schoonmaakt, om zo verstoppingen te voorkomen.

Schoorsteen vegen

Heeft u een houtkachel of openhaard? Dan is de kans groot dat u deze afgelopen winter heeft gebruikt. De roet en stookresten die achterblijven in de schoorsteen of rookkanaal kunnen bij te grote ophoping voor een schoorsteenbrand zorgen.

Wij raden aan om uw schoorsteen in ieder geval elk jaar te laten vegen door een gecertificeerde schoorsteenveger. De meeste rietverzekeraars stellen dit overigens ook verplicht. Het voorjaar is daar een ideale periode voor en ook een goed moment om de vonkenvanger op uw dak te controleren, vooral na al die stormen.

Verzekerd van een zorgeloze zomer

Met regulier onderhoud voorkomt u acute problemen rondom uw rieten kap en verlengt u bovendien de levensduur. Met de bovenstaande checklist kan uw rieten kap er weer even tegen aan.

Heeft u voor dit jaar andere grootse plannen voor uw rieten dak, zoals het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het compleet vervangen van uw rieten kap? Op onze blogpagina vindt u interessante artikelen en informatie over deze onderwerpen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief