Zonnepanelen op uw rieten dak

Geplaatst op vrijdag 18 mei 2018 in Uitgelicht

Inmiddels ziet u ze overal op de daken liggen; zonnepanelen. Het opwekken van eigen zonne-energie biedt vele voordelen, waaronder het aanzienlijk terugbrengen van de stroomkosten. Ook op rieten daken is het mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Maar vallen deze dan ook binnen uw woonverzekering?   

Dankzij de sterk verbeterde technieken en de relatief korte terugverdientijd stappen steeds meer mensen over op zonne-energie. De besparing op stroomkosten die hiermee wordt behaald maakt het een interessante investering. Ook op rieten daken is het tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen, maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe zit het met de woonverzekering? Wij vertellen u hier graag meer over!

Zonnepanelen rieten dak

De beste constructie

Zonnepanelen en collectoren kunnen op diverse manieren op een rieten dak geplaatst worden, afhankelijk van het type dak. Heeft u een gedeeltelijk met riet gedekt dak of een schuur met een andere vorm van dakbedekking, dan is het aan te raden om hier zonnepanelen op te laten plaatsen. Is uw woning volledig bedekt met riet? Dan zijn er twee mogelijkheden.

Bevestiging bovenop het riet

Bij reeds bestaande rieten dak constructies kan gekozen worden om de zonnepanelen bovenop het riet te bevestigen. Het frame voor de zonnepanelen kan dan onder het riet op de onderliggende balkenconstructie worden bevestigd en de panelen zelf komen als het ware bovenop het riet te liggen.

Het voordeel van deze constructiemethode is dat u relatief weinig aan het riet zelf hoeft te veranderen. Het grote nadeel is dat u meer onderhoud zal moeten plegen, omdat het riet onder de betreffende zonnepanelen sneller zal slijten doordat bijvoorbeeld het vocht onder de panelen minder goed weg kan.

Zonnepanelen in het riet verwerken

Voor het behoud van uw rieten dak kunt u het beste kiezen om uw zonnepanelen in het riet te verwerken. In dat geval wordt er riet weggehaald om een uitsparing te creëren waar de zonnepanelen komen te liggen. Het vlak onder de panelen moet dan uiteraard wel goed waterdicht worden gemaakt.

Dit is niet alleen het beste voor uw dak, maar ziet er doorgaans ook mooier uit. Het is wel belangrijk dat de panelen niet te dicht tegen het riet aanliggen. Dit kan namelijk aan de randen van de zonnepanelen schaduw creëren, wat ten koste gaat van het rendement.

Het nadeel van deze methode is dat deze kostbaarder is vanwege de vele aanpassingen aan uw dak. Het is daarom aan te raden om zonnepanelen direct samen te laten plaatsen met een nieuw rieten dak of wanneer het dak toch al gerenoveerd en/of vervangen moet worden.

Zonnepanelen verzekeren

Uw zonnepanelen kunnen helaas beschadigd raken door bijvoorbeeld hagel en storm. Dan is het natuurlijk wel fijn als u de financiële schade hiervoor in ieder geval vergoed krijgt. Een veelgehoorde vraag is daarom of zonnepanelen ook binnen uw woonverzekering vallen?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen in ons geval ook onder de opstalverzekering vallen! Wij zijn gespecialiseerd in het verzekeren van riet gedekte woningen en denken graag met u mee over het optimaal inrichten van uw opstalverzekering wanneer u zonnepanelen heeft of wilt laten plaatsen. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

  • Pim
    1 augustus 2018

    Wat een goed initiatief om zonnepanelen op je rietendak te laten plaatsen. Wat ik erg fijn vind is dat er tegenwoordig ook verschillende zonnepanelen zijn om uit te kiezen. Wat bijzonder dat bij een rieten dak de panelen eenvoudig in het riet verwerkt kunnen worden.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief