Zijn vonkenvangers verplicht voor riet gedekte woningen?

Geplaatst op maandag 23 juli 2018 in Uitgelicht

Niets is zo gezellig als een knapperend haardvuur in uw huiskamer of keuken. Ook in riet gedekte woningen kunt u zonder problemen een openhaard of houtkachel laten plaatsen. Er zijn dan wel extra maatregelen die u moet treffen, zoals het plaatsen van een goede vonkenvanger.

Een rieten kap is zeker bij droog weer extra kwetsbaar voor brand. Dit zal daarom veel eigenaren van een riet gedekte woning tegenhouden om gebruik te maken van een openhaard of houtkachel. Het goede nieuws is dat deze zorgen niet per se terecht zijn. Wel dient u extra veiligheidsmaatregelen te treffen die ook uw riet verzekeraar verplicht kan stellen. Een van die maatregelen is het (laten) plaatsen van een goede vonkenvanger.

Wat is een vonkenvanger?

Vonkenvanger rieten dakEen vonkenvanger is een extra kap gemaakt van roestvrij staal gaas die over uw schoorsteen wordt geplaatst. Het gaas is klein genoeg om de vonken die mogelijk uit de schoorsteen kunnen komen tegen te houden. Hierdoor kunnen de vonken niet per ongeluk op uw riet terecht komen (met alle gevolgen van dien). Wel zijn de openingen van het gaas groot genoeg om de rook voldoende door te kunnen laten.

Een goede roestvrijstalen vonkenvanger moet dus bestand zijn tegen weer en wind. Vaak kunt u kiezen uit meerdere designs en de prijzen van een nieuwe vonkenvanger variëren tussen de €100,00 tot €300,00. Wij raden u aan om de vonkenvanger te laten plaatsen door een specialist. Het is immers belangrijk dat de vonkenvanger goed wordt vastgezet, zodat deze bij een storm niet zomaar los kan komen. In principe gaat een goede vonkenvanger natuurlijk heel lang mee en heeft u hier geen omkijken naar. Ziet u echter toch roestvorming ontstaan of dat de vonkenvanger na een storm niet goed vastzit, dan is het zaak dat u direct actie onderneemt.

Vonkenvanger en riet verzekering

Aangezien een goede vonkenvanger ontzettend veel ellende kan voorkomen en de brandveiligheid aanzienlijk vergroot, stellen riet verzekeraars een vonkenvanger verplicht. Dit geldt alleen voor riet gedekte woningen met een openhaard of houtkachel.

Naast een vonkenvanger zijn er ook andere veiligheidsmaatregelen die u moet treffen als u een openhaard of houtkachel heeft. Zo bent u tevens verplicht om het rookkanaal minstens één keer per jaar te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Een ophoping van roetdeeltjes en ander vuil kan uiteindelijk tot een schoorsteenbrand leiden.

Tot slot is het ook belangrijk om te weten welke materialen wel en niet geschikt zijn voor uw openhaard. Gebruik bijvoorbeeld alleen onbewerkt en goed gedroogd hout. Laat behandeld hout, zoals multiplex, spaanplaat en beschilderd hout altijd links liggen. Ook zijn brandbare vloeistoffen zoals spiritus natuurlijk uit den boze. Overigens raden wij ook af om hout afkomstig van naaldbomen te gebruiken in verband met harsresten.

Uw riet gedekte woning verzekeren

Bent u nog opzoek naar een goede rietverzekeraar die graag met u meedenkt over de best mogelijke dekking tegen een betaalbare polis? Via onze website kunt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen en vindt u bovendien nog veel meer interessante artikelen over riet gedekte woningen.

  • Dick van der Veen
    11 juni 2021

    Ik ben van plan tussen nu en 1 jaar mijn huis te laten rietdekker. Mijn vrijstaande huis is van hardhout, ca 26 m lang en op de bovenverdieping 11 m breed. Het dak kent 11 dakramen en meet per kant 200 m2. Nu is er een hardhouten dak. De villa heeft een open haard.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief