Welke stormschade dekt uw Rietverzekering?

Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021 in Uitgelicht

Eens in de zoveel tijd raast er een storm over Nederland en tot de nodige schade leidt. Veel rietgedekte woningen staan doorgaans op kwetsbare plekken, zoals in een open veld of in bosrijke omgeving, waardoor het risico op stormschade groter is. Welke stormschade dekt uw rietverzekering en wat kunt u zelf doen om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen?

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer en door klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met een grilliger weerbeeld. Zodoende neemt ook de kans op stormschade toe. Als eigenaar van een rietgedekte woning kunt u op twee manieren inspelen op deze ontwikkeling. namelijk door een goede rietverzekering te hebben en door voorzorgsmaatregelen te treffen.

Stormschade-rietverzekering

Verzekeringsvoorwaarden en stormschade

De meeste woonverzekeraars stellen speciale polisvoorwaarden op als het om stormschade gaat. De definiëring van ‘storm’ is misschien wel de belangrijkste voorwaarde, want wanneer is er sprake van?

Vanaf windkracht 9 spreekt het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) van een officiële storm. Het gaat dan om windsnelheden van 75 tot 88 km/u. De meeste woonverzekeraars spreken bij windkracht 7 al van een storm.

U kunt met de volgende stormschade te maken krijgen:

  • Er waaien onderdelen van uw rieten kap los
  • Er ontstaat schade aan uw rietverzekering door rondvliegende objecten
  • Er valt een boom of grote tak op uw woning
  • Door stormschade ontstaat er lekkage

Het risico op stormschade is deels afhankelijk van de directe omgeving waarin uw rietgedekte woning staat. Staan er bijvoorbeeld veel bomen vlakbij uw woning? Dan is de kans op stormschade door een omvallende boom of grote tak natuurlijk veel groter.

De volgende zaken en objecten zijn bij stormschade gedekt door uw rietverzekering:

Vaak vallen er veel meer zaken binnen de stormschadedekking dan woningeigenaren verwachten. Heeft u bijvoorbeeld stormschade aan losse objecten zoals tuinmeubilair? Dan valt dit onder uw inboedelverzekering.

Controleer zorgvuldig de verzekeringsvoorwaarden om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen!

Wat uzelf kunt doen om stormschade te voorkomen

Met een goede rietverzekering kunt u in ieder geval de financiële schade beperken, maar het is natuurlijk nog beter om de kans op stormschade zoveel mogelijk te beperken. Wij geven u twee praktische tips.

Actief handelen bij een weeralarm

Als er storm op komst is geeft het KNMI meestal een weeralarm af. Afhankelijk van de te verwachte windsnelheden gaat dan om code geel, oranje of in het ergste geval code rood.

Haal bij een dergelijke waarschuwing zoveel mogelijk losse objecten naar binnen. Denk aan tuinmeubilair, maar ook aan plantenpotten. Zet daarnaast kwetsbare delen van uw schutting goed vast en laat geen deuren of ramen openstaan.

Goed onderhoud

Veel stormschade kan worden voorkomen door regelmatig onderhoud aan zowel uw woning als tuin. Zorg ervoor dat uw rietenkap in topconditie is. Voorkom bijvoorbeeld teveel mos- en alg-vorming en repareer kwetsbare plekken in het riet tijdig. Controleer uw dakgoten op troep om verstopping te voorkomen.

Ook onderhoud van uw tuin draagt bij aan de preventie van stormschade. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig snoeien van grote bomen.

Wat te doen bij stormschade?

Is er sprake van direct gevaar voor uzelf of de omgeving? Schakel dan natuurlijk direct de hulpdiensten in. Is er geen direct gevaar, maar wel schade? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw rietverzekeraar. Maak ook zo snel mogelijk foto’s van de betreffende schade. Dit helpt bij de afwikkeling.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief