Waterschade aan uw rietgedekte woning voorkomen met optimale drainage

Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021 in Uitgelicht

Wist u dat In Nederland de meest gemelde schade door verzekeraars waterschade is? Wanneer regenwater niet goed weg kan, kunt u te maken krijgen met lekkage en kan dit zelfs schadelijk zijn voor uw rieten kap. Dankzij optimale drainage kunt u een hoop problemen voorkomen.

Het klimaat in Nederland verandert, als gevolg van de klimaatverandering wordt het niet alleen warmer. De hoeveelheid neerslag en extreme neerslag in de winter nemen toe, evenals de intensiteit van de extreme regenbuien in de zomer.

Het is voor u daarom belangrijk om uw woning hierop voor te bereiden, door de drainage rondom uw rietgedekte woning zo goed mogelijk op orde te hebben. Door het aanleggen van een goede drainage zorgt u ervoor dat uw woning, uzelf zo min mogelijk last hebben van de mogelijke waterschade.

drainage-rietverzekering

Gevolg van slechte regenwater afvoering

Allereerst willen wij u op de hoogte brengen van wat er kan gebeuren, wanneer het regenwater niet goed wordt afgevoerd rondom een woning met een rieten kap. De regenval kan ervoor zorgen dat het vocht te lang in het riet blijft zitten, waardoor mossen en algen sneller in de riet kunnen groeien. Hierdoor kan uw riet gaan rotten, verslechterd de gehele conditie van uw rieten dak, neemt de kans op lekkage toe en moet u het rieten dak uiteindelijk helemaal vervangen.

Door slechte drainage, kan ook  het terrein rondom uw woning blank komt te staan.

Wat is de beste drainage voor uw woning met rieten kap?

Voor u als eigenaar van een woning met een rieten kap, zijn er minder mogelijkheden voor het aanbrengen van dakgoten. Het riet op uw rieten dak kan zelf deels als drainage werken, indien er niet teveel mos op zit.

Het is voor u belangrijk dat u rond uw woning drainage goten aanlegt, die voorzien zijn van kiezelsteentjes. Dit wordt ook wel een grindkoffer/ grindstrook genoemd.
Een grindkoffer/ grindstrook is een oppervlakte rondom uw woning gevuld met grind, waar het water snel doorheen kan lopen. Met een grindstrook kan regenwater afkomstig van een verhard oppervlak wegzakken in de grond, waardoor u wateroverlast rondom uw woning kunt tegengaan.

Rondom dakkapellen zijn dakgoten wél verstandig om aan te brengen, dit zorgt ervoor dat het regenwater rondom de woning goed kan wegzakken. Daarentegen is het niet verstandig om uw tuin te betegelen, dit verslechtert de drainage rondom de woning.

Wat wordt vergoed bij waterschade?

Door de klimaatverandering zal de kans op waterschade bij uw woning groter zijn dan voorheen.
Maar wat wordt er vergoed door mijn verzekeraar? Met de juiste rietverzekering bent u gedekt tegen waterschade dat zowel via het dak als via de grond/ kruipruimte uw rietgedekte woning binnendringt.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief