Wat te doen bij rietluis in uw rieten kap

Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021 in Uitgelicht

Als natuurlijk product trekt riet ongedierte aan. Eén van de meest voorkomende beestjes in rieten daken is de rietluis, ook wel stofluis genoemd. Hoe komen deze beestjes in uw rieten kap, in hoeverre zijn ze schadelijk voor uw dak en wat kunt u er tegen doen? In dit artikel vertellen wij alles wat u moet weten over de rietluis.

De rietluis wordt ook wel de stofluis genoemd en is in bijna ieder rieten dak wel aanwezig. De rietluis is een minuscuul bruin beestje en houdt vooral van vochtige koele plekken. Hoewel deze luis ook op andere plekken in de natuur voor komt, zijn rieten daken een grote favoriet waardoor het beestje de naam rietluis heeft gekregen.

Veel eigenaren van rietgedekte woningen schrikken wanneer ze rietluis voor het eerst tegenkomen. Het is echter lang niet altijd nodig om een rietdekker of ongediertebestrijder erbij te halen. De rietluis is namelijk niet schadelijk voor uw rieten kap of voor mens en dier.

Rietluis-rietverzekering

Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Hoe komt de rietluis in uw rieten kap?

Hoewel er bijna altijd een paar verdwaalde rietluizen in uw rieten dak kunnen zitten, zijn er een aantal omstandigheden waardoor de populatie flink kan toenemen.

Zoals eerder genoemd houdt de rietluis van vochtige koele plekken. Met name in het voorjaar en de zomer zullen ze daarom graag wegkruipen in het koele riet en kan een uitbraak ontstaan. Riet dat door schaduw, mos- en algvorming langer vocht vasthoudt is daarom extra aantrekkelijke voor deze beestjes.

Laat u uw rieten dak vervangen of ingrijpend renoveren? Ook dan is de kans groot dat u in de periode daarna meer rietluis gaat zien. In sommige gevallen komt de rietluis namelijk mee met nieuw riet. Bovendien raakt de natuurlijke balans van uw rieten kap door grote werkzaamheden verstoord, waardoor de rietluis extra actief wordt. Hetzelfde principe geldt voor werkzaamheden rondom uw huis en tuin. Door een tuinverbouwing kunnen beestjes uw rieten kap in vluchten.

Rietluis bestrijden

Na de plaatsing van een nieuw rieten dak of grote verbouwing verdwijnt de rietluis binnen drie jaar uit zichzelf. Wij raden dan ook af om uw rieten dak met een gif tegen ongedierte te behandelen. Dit is slecht voor zowel het riet als voor uw gezondheid. Bovendien heeft u kans dat de rietluis na behandeling alsnog weer terugkeert.

Bij een grote uitbraak kan het wel gebeuren dat de beestjes door gaten en kieren uw huis binnendringen, wat natuurlijk erg vervelend is. Om de rietluis buiten uw woning te houden kunt u op deze plekken bestrijdingsmiddelen aanbrengen.

Rietluis als aanwijzing voor vochtproblemen

Heeft u te maken met een plotselinge toename van rietluis in uw rieten kap, zonder dat er grote veranderingen aan uw dak hebben plaatsgevonden? Dan kan dit wijzen op een vochtprobleem. In dat geval raden wij u aan om advies in te winnen bij een rietdekker.

Door uw rieten dak goed te onderhouden en de hoeveelheid mos en algen te beperken, voorkomt u een uitbraak van rietluis. Bovendien is goed onderhoud ook belangrijk voor de levensduur van uw rieten kap en wordt dit toegejuicht door uw rietverzekering.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief