Wat te doen bij ongedierte in uw rieten kap

Geplaatst op maandag 27 augustus 2018 in Uitgelicht

Ongedierte kan voor alle huiseigenaren een probleem vormen, maar hoe zit het specifiek met riet gedekte woningen? Een rieten kap kan diverse soorten ongedierte aantrekken met in sommige gevallen overlast en schade tot gevolg. Daarom is het belangrijk om te weten wat u kunt doen tegen ongedierte in uw rieten kap.

Allereerst is lang niet alle ongedierte gevaarlijk voor uw rieten kap. Riet is immers een natuurlijk product en ongedierte zal nooit voor 100% verdwijnen rond uw woning. Daarnaast hangt de kans op ongedierteoverlast sterk af van de omgeving waar uw woning staat. De kans op ongedierte is natuurlijk groter wanneer uw riet gedekte woning in een bosrijke omgeving staat. Daarnaast spelen ook seizoensinvloeden een grote rol. Sommige weersomstandigheden zijn gunstiger voor ongedierte dan anderen.

Soorten ongedierte

Met welke soorten ongedierte kunt u met uw rieten kap te maken krijgen? In veruit de meeste gevallen zal het gaan om stofluis (ook wel bekend als rietluis). De naam van dit beestje is enigszins misleidend omdat het weinig met stof te maken heeft. Deze minuscule bruine luis houdt vooral van vochtige ruimtes en omdat riet vocht langer vasthoudt dan bijvoorbeeld dakpannen, zal de stofluis het goed naar zijn zin hebben in uw rieten dak.

Het goede nieuws is dat stofluis doorgaans weinig schade kan aanrichten. Als het er teveel worden kan dit echter wel duiden op een vochtprobleem in en om uw woning. Dit kan ontstaan als u bijvoorbeeld teveel mos vorming op uw dak heeft. Er bestaat geen directe oplossing voor deze luis. Bij gebrek aan vocht sterven ze vanzelf weer uit.

Andere vormen van ongedierte die minder vaak maar weldegelijk kunnen voor komen in uw rieten dak zijn:

  • Springstaarten – Zes potige (bruine) kruiper van circa 6 mm groot, die kunnen wegspringen bij gevaar. Deze beestjes vormen in kleine aantallen geen gevaar voor uw dak en leven voornamelijk van schimmels.
  • Processierups – Deze rups vormt niet zozeer een gevaar voor uw dak maar wel voor de bewoners. Deze beestjes kunnen voor huid- en oogklachten zorgen.
  • Mijten – Deze kleine beestjes kunnen in groten getale een probleem vormen voor zowel uw rieten kap als de omliggende tuinplanten.
  • Spinnen – Spinnen zelf kunnen weinig kwaad doen aan het riet, maar trekken wel veel vogels aan die het riet uit elkaar trekken.

Preventie en bestrijding

Zoals u al heeft kunnen lezen ontstaan de meeste ongedierteplagen bij een overmaat aan vocht. Hoewel een rieten dak altijd enige vorm van vocht bevat door regen, kunt u er natuurlijk wel voor zorgen dat er niet teveel mossen en algen op uw dak aanwezig zijn. Ook dient u er rekening mee te houden dat er bij grote veranderingen aan het dak of bij de aanleg van een nieuw dak meer ongedierte kan ontstaan. Er kunnen bijvoorbeeld beestjes meekomen met het nieuwe riet. Vaak lost dit probleem zich weer vanzelf op.

Mocht u toch overlast hebben dan is het altijd aan te raden om een professionele ongediertebestrijder in te huren. Deze experts hebben verstand van zaken. Ga niet zomaar zelf met gif aan de slag. Veel van deze producten zijn namelijk juist slecht voor het riet.

Op onze website vindt u nog veel meer interessante artikelen over rieten daken. Bent u nog op zoek naar een geschikte rietverzekering? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

  • Savannah
    21 oktober 2019

    Ik heb nu last van ongedierte in mijn rietenkap. Het is nog niet overlast, maar zodra het dat wordt, dan heb ik wel professionele hulp nodig van de ongedierte bestrijding. Voor nu haal ik gewoon de mossen en algen weg. Dat helpt ook om zo min mogelijk ongedierte te hebben in de rietenkap.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief