Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Geplaatst op dinsdag 7 april 2020 in Uitgelicht

Als u een houtkachel of haard heeft in uw riet gedekte woning, kunt u helaas te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Goed onderhoud verkleint het risico op een schoorsteenbrand, maar toch kan het nog altijd mis gaan. Lees onze tips hoe u door snel en op de juiste manier te handelen de schade aanzienlijk kunt beperken.

Het risico op een schoorsteenbrand is altijd aanwezig. Zo ging het onlangs nog mis met een   woonboerderij met rieten dak in Giessenburg. Door snel optreden van de brandweer bleef de schade gelukkig beperkt en kwamen de bewoners met de schrik vrij.

Een schoorsteenbrand vraagt om een specifieke aanpak, maar veel mensen weten niet hoe te handelen in een dergelijke situatie. Wist u bijvoorbeeld dat u absoluut GEEN water moet gebruiken om het vuur in de haard te blussen?

In dit artikel leggen wij u uit wat u wél moet doen en hoe u de kans op een schoorsteenbrand verkleint.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

De belangrijkste oorzaak voor schoorsteenbranden zijn achtergebleven resten roet of creosoot in de schoorsteen.

Met name creosoot is zeer brandgevaarlijk en ontstaat wanneer men de verkeerde stookmaterialen gebruikt. Denk aan nat of rot hout maar ook bewerkte houtmaterialen. Na langere tijd ontstaat er dan een teerachtige laag die gemakkelijk in brand kan vliegen.

Creosoot kan overigens ook ontstaan wanneer u tijdens het doven van het vuur de luchttoevoer afknijpt. Dit smoren wordt vaak gebruikt om het vuur sneller te doven, maar daarmee vergroot u onbedoeld ook de kans op creosoot aanslag.

Naast creosoot kan een te dikke laag roet aan de schoorsteenwanden voor brand zorgen en resten van een vogelnest of zelfs bouwafval tot brandgevaarlijke situaties leiden.

Schoorsteenbrand rieten kap

Toch een schoorsteenbrand? Dit moet u doen.

Een brand in uw schoorsteen kenmerkt zich in eerste instantie door een loeiend of gierend geluid, waarna snel duidelijk is dat het mis gaat. In dat geval moet u het volgende doen:

 1. Blijf allereerst rustig, maar handel snel
 2. Blus het vuur in de haard niet met water maar met zand
 3. Sluit vervolgens de schoorsteenklep
 4. Heeft u een kachel, sluit dan nu de luchttoevoer en bij een haard de deurtjes
 5. Bel altijd 112
 6. Is het vuur in de haard of kachel gedoofd? Ventileer dan de ruimte

De reden dat u het vuur met zand in plaats van water moet doven is dat water voor veel meer rook en stoom zorgt. Hierdoor kan de woning niet alleen meer rookschade oplopen, maar ook de druk in de schoorsteen zo groot worden dat er een explosie ontstaat.

Ook het ventileren van de ruimte waar de haard of kachel zich bevindt is uiterst belangrijk. De schoorsteenbrand veroorzaakt niet alleen vuur, maar ook het zeer giftige koolmonoxide.

Verklein de kans op een schoorsteenbrand

Hoewel u het risico op een schoorsteenbrand nooit voor de volle 100 procent kunt uitsluiten, helpen de volgende tips u om de kans hierop aanzienlijk te verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen
 • Zorg dat er altijd een emmer zand klaar staat naast uw haard als u gaat stoken
 • Gebruik als stookmateriaal enkel gedroogd en onbewerkt hout
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes en geen brandbare vloeistoffen
 • Laat het vuur niet ‘smoren’ wanneer u klaar bent met stoken. Sluit de luchttoevoeren pas als de houtresten niet meer gloeien
 • Let er met name in het voorjaar op of vogels een nest rond of in uw schoorsteen bouwen en haal deze indien nodig weg

Heeft u onverhoopt toch te maken gehad met een schoorsteenbrand in uw riet gedekte woning? Dan dekt een rietverzekering in ieder geval de financiële schade.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief