Wat is het verschil tussen het verzekeren van een woonboerderij en een moderne villa met rieten dak?

Geplaatst op woensdag 20 oktober 2021 in Uitgelicht

Naast de traditionele woonboerderijen met rieten daken worden ook steeds meer nieuwe woningen van een rieten dak voorzien. Wij leggen u uit wat de verschillen zijn in de verzekering tussen beide woningtypes.

De populariteit van rieten daken neemt de laatste tijd steeds meer toe, waardoor ze steeds vaker in uw eigen omgeving voorkomen. Naast het feit dat natuurlijk riet een nostalgische uitstraling heeft is het ook duurzaam. In de warme zomers zorgt het riet voor een koelere leefomgeving en in de winter houdt het riet de kou buiten de deur. Het rieten dak leek steeds minder toegepast te worden, maar is de afgelopen jaren aan een opmars bezig.

woonboerderij-villa-rietverzekering

De toepasbaarheid van rieten daken

Als u door verschillende plattelandsdorpjes rijdt zal het u wellicht niet ontgaan zijn, dat veel woonboerderijen de beschikking hebben over een fraai rieten dak.

Naast het feit dat veel mensen direct denken aan de rieten daken van de karakteristieke woonboerderijen, wordt riet ook steeds vaker gebruikt als onderdeel van moderne architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de villa’s in het Gooi. Ook worden de rieten daken steeds vaker ingezet bij verschillende nieuwbouwprojecten.

Doordat er zoveel verschillende soorten rietgedekte objecten zijn, vraagt een rietverzekering altijd om maatwerk. Maar wat zijn de grootste verschillen tussen een oude woonboerderij en moderne villa als het aankomt op onderhoud en verzekeren?

Verschil tussen woonboerderij en een moderne villa met een rieten dak?

Veel oude woonboerderijen beschikken over een traditioneel rieten dak (ofwel open constructie) die door veel mensen gewaardeerd wordt door zijn karakteristieke en nostalgische uitstraling.

Dit type constructie brengt extra risico’s met zich mee wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Bij een brand krijgt het vuur namelijk relatief veel zuurstof en kan het daardoor snel escaleren.

Dit probleem kan worden tegengegaan door een brandbeveiligingssysteem als Sepatec. Moderne villa’s met een rieten dak hebben meestal een schroefdak.

Een volgend verschil is het feit dat de bouwkwaliteit van een (oude) woonboerderij gemiddeld gezien lager ligt. Vaak zit hier nog een grote schuur of een zolder aan vast. Bij een villa is de bouwkwaliteit gemiddeld gezien hoger. Het gevolg hiervan is dat de premie voor de oude woonboerderij in de meeste gevallen hoger ligt dan die van de moderne villa.

In het verlengde daarvan heeft een oude woonboerderij vaak meer onderhoud nodig dan een moderne villa. Bij de oude woonboerderij begint het hout eerder te rotten (bijvoorbeeld door houtworm of rotting), waardoor de onderconstructie wordt aangetast en het riet door de weersomstandigheden na verloop van tijd aan vervanging toe is. Bij een moderne villa is alleen preventief onderhoud nodig aan het rieten dak.

Hoe zit het verzekeringstechnisch bij Rietverzekering.nl?

Een goede rietverzekering houdt rekening met de unieke kenmerken van een woning. Zo wordt er gekeken naar de risico’s en wordt hier ook de premie op afgestemd.
Naast het verzekeren van natuurlijk riet, biedt een goede rietverzekeraar ook een verzekering voor villa’s of woonboerderijen die kunstriet op het dak hebben liggen.

Als toevoeging biedt Rietverzekering.nl  voor vermogende particulieren ook een alomvattende inboedelverzekering. Dit is een exclusieve verzekering voor zaken van financiële en emotionele waarde zoals uw inboedel, kunst, sierraden en dure kleding.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief