Wat gaat er volgend jaar veranderen voor uw rietverzekering?

Geplaatst op dinsdag 1 december 2020 in Uitgelicht

Nu dit (bijzondere) jaar bijna ten einde loopt is het tijd om vooruit te kijken naar 2021. Welke veranderingen kunnen eigenaren van riet gedekte woningen verwachten als het gaat om hun rietverzekering en wat blijft gewoon hetzelfde?

Het afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van het coronavirus. De kans is groot dat u daardoor significant meer tijd heeft doorgebracht in uw riet gedekte woning. Veel mensen grepen deze periode aan om te investeren in hun woning. Van kleine opknapklusjes tot grote renovatieprojecten. Wat dacht u bijvoorbeeld van de bewoners van het normaal door toeristen overspoelde Giethoorn. Zij konden eindelijk in alle rust hun prachtige riet gedekte woningen opknappen.

Nu iedereen zijn zorgverzekering weer onder de loep neemt kan het ook geen kwaad om uw rietverzekering opnieuw te bekijken. Past uw huidige polis nog wel bij uw specifieke woonsituatie? Indien u bijvoorbeeld dit jaar uw riet gedekte woning heeft verbouwd, kan een hertaxatie zeker nuttig zijn. Toevoegingen zoals een dakkapel of uitbouw kan de waarde van uw woning immers verhogen.

Energielabel voor uw riet gedekte woning

Ook voor riet gedekte woningen is er veel mogelijk op het gebied van duurzaamheid, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen. Zo’n duurzame investering kan een positief effect hebben op het energielabel van uw woning met rieten kap.

Heeft u nog geen definitief energielabel voor uw riet gedekte woning? Dan raden wij u aan om die nog voor het einde van 2020 aan te vragen! Op dit moment is de aanvraagprocedure online eenvoudig en snel geregeld. Bovendien kost deze procedure u nu nog niet meer dan twee tientjes. Uw energielabel is vervolgens tien jaar geldig.

Vanaf 1 januari 2021 gaat het aanvragen van een energielabel een stuk duurder en tijdrovender worden. In dat geval moet er een specialist of makelaar bij u thuis langskomen om uw energielabel te bepalen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het aanvragen van een energielabel.

Rietverzekering 2021

Turien & Co stopt met verzekeren open constructies

Eigenaren van een woning met een traditionele rieten kap die klant zijn bij verzekeraar Turien & Co staat een ingrijpende verandering te wachten. Eerder dit jaar kondigde de verzekeraar aan om per 1 januari 2021 te stoppen met het verzekeren van woningen met een open rieten dakconstructie.

Als reden voor deze ingrijpende wijziging geeft de verzekeraar aan dat zij het risico op grote brandschade bij dit type constructie te groot vinden. Woningen met een schroefdak of kunstriet blijven wel gewoon verzekerd bij Turien & Co.

Voor bestaande klanten zal er per 1 januari een heracceptatie plaatsvinden. Turien & Co zal bestaande klanten die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen de tijd geven om de brandveiligheid van hun open dakconstructie te verbeteren. Denk aan het impregneren van het riet of het aanbrengen van een blussysteem.

De brandveiligheid van traditioneel riet gedekte daken staat al langer ter discussie. Het valt daarom niet uit te sluiten dat in de (nabije) toekomst meerdere verzekeraars het voorbeeld van Turien & Co zullen volgen.

Vuurwerk en verbod

In het verlengde van brandveiligheid wordt ook de discussie rondom vuurwerk in de buurt van riet gedekte objecten steeds luider.

Riet gedekte woningen zijn natuurlijk extra kwetsbaar voor vuurwerk. Deze jaarwisseling zal het door een landelijk vuurwerkverbod een stuk rustiger worden met vuurwerk. Wij hopen dat er ook volgend jaar een strenger beleid komt voor vuurwerk in de buurt van riet gedekte woningen.

Bent u benieuwd of uw rietverzekering nog past bij uw woonsituatie? Of weet u niet zeker of er iets voor uw polis gaat veranderen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief