Wanneer is uw rieten kap aan vervanging toe?

Geplaatst op woensdag 24 februari 2021 in Uitgelicht

Dankzij regelmatig onderhoud kan een rieten dak vaak 25 jaar of langer mee. Door invloeden van buitenaf, zal uw rieten dak uiteindelijk toch gaan slijten en komt er een moment dat u uw rieten dak moet vervangen. Dit biedt u meteen mogelijkheden om uw woning te verduurzamen of om de brandveiligheid te optimaliseren. Ook voor uw rietverzekering kan er door vervanging het een en ander veranderen.

Als natuurlijk product is riet onderhevig aan slijtage door weersinvloeden, mos en zelfs door vogels. Uiteindelijk kan dit leiden tot kwetsbare plekken met lekkage tot gevolg. Een rieten dak in slechte conditie kan ook lelijk verkleuren en is geen fraai gezicht.

Bij minimale slijtage kan een renovatie soms volstaan om de levensduur van uw rieten kap aanzienlijk te verlengen. In veel gevallen wordt het riet dan waar nodig vervangen of aangedikt. Afhankelijk van de locatie/ligging van uw woning en onderhoudsfrequentie zal vervanging van het riet uiteindelijk nog de enige optie zijn.

Vervanging riet biedt mogelijkheden

Het vervangen van een rieten kap is een kostbare en ingrijpende onderneming, maar biedt ook tal van kansen voor uw wooncomfort.

Zo kunt u de brandveiligheid van u rietgedekte woning verbeteren en meegaan met de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming. Daarmee verbetert u niet alleen uw wooncomfort, maar kan dit ook positieve gevolgen hebben voor uw rietverzekering.

Brandveiligheid rieten dak verbeteren

Met name wanneer u een rieten dak met open/traditionele constructie heeft, valt er op het gebied van brandveiligheid mogelijk veel te winnen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de constructie te laten veranderen in een gesloten constructie, ook wel bekend als het schroefdak. Dankzij de gesloten constructie kan er geen zuurstof onder het rietdek komen, waardoor een woningbrand minder snel escaleert.

Toch kan de schroefdak constructie niet op elk pand worden toegepast, zoals bij veel historische panden. Wilt u bij vervanging van uw traditionele rieten dakconstructie toch de brandveiligheid verbeteren? Dan kan Sepatec uitkomst bieden. In dit geval laat u een brandvertragende folie onder het riet aanbrengen. In geval van brand duurt het langer voordat de brand kan escaleren.

Verduurzaming rieten dak

Wilt u de isolatiewaarde van uw rietgedekte woning verbeteren? Dan is de vervanging van uw rieten kap het ideale moment om ook dit probleem aan te pakken. Zo kunt u speciale isolatieplaten of folie laten aanbrengen. Daarmee creëert u binnenshuis een aangenamer klimaat en bespaart u op uw energiekosten.

Om nog verder te besparen op uw energiekosten kunt u ook op uw rieten dak zonnepanelen laten plaatsen. De panelen kunnen tegelijkertijd met het vervangen van uw rieten kap op een mooie manier in het riet worden verwerkt.

Subsidies en uw rietverzekering

Het vervangen van een rieten kap kan al snel in de tienduizenden euro’s lopen. Voor het behoud van rieten daken stellen sommige provincies of gemeente subsidies beschikbaar. Vorig jaar stelde de provincie Overijssel nog een subsidie beschikbaar voor inwoners die hun rieten kap wilden vervangen. Informeer daarom eerst bij uw eigen gemeente of provincie wat de mogelijkheden voor een eventuele subsidie zijn.

Natuurlijk wilt u dat ook uw nieuwe rieten dak goed verzekerd is bij schade of calamiteiten. Een nieuw en verbeterd rieten dak kan zelfs gevolgen hebben voor de premie van uw rietverzekering. Overleg daarom altijd met uw verzekeraar wanneer u plannen heeft om uw rieten kap te laten vervangen.

Bent u nog op zoek naar een goede rietdekker? Lees dan ook ons artikel over het vinden van de juiste rietdekker.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief