Waarom uw riet gedekte woning verzekeren niet moeilijk hoeft te zijn

Geplaatst op woensdag 8 november 2017 in Uitgelicht

Een rieten kap is natuurlijk ontzettend mooi, maar doorgaans kwetsbaarder dan andere dakconstructies. Veel mensen verwachten daarom problemen bij het afsluiten van een verzekering voor een riet gedekte woning of onnodig hoge premies. Gelukkig kunt u zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de verzekering een stuk eenvoudiger én goedkoper te maken.

Een verzekeraar kijkt in eerste instantie altijd naar de risico’s van het te verzekeren object. Hoewel een rieten kap kwetsbaarder is voor brand en meer onderhoud nodig heeft dan andere daken, kunt u de risico’s die mogelijk kunnen ontstaan sterk terugdringen.

Dat begint al bij het maken van slimme keuzes als het gaat om de constructie, maar ook bij het optimaliseren van de brandveiligheid en het goed bijhouden van het onderhoud. Wij lichten deze zaken graag voor u toe.

rietgedekt huis verzekeren

Slimme constructie

Laat u een nieuwe rieten kap plaatsen? Kies dan indien mogelijk voor een schroefrieten dak.

Bij de traditionele constructie maakt men gebruik van latten en balken, waardoor er gemakkelijk veel zuurstof tussen het riet kan komen. Een brand is in dat geval al snel oncontroleerbaar. Bij een schroefrieten dak maakt men gebruik van dichte platen als ondergrond, waardoor zuurstof zich veel minder gemakkelijk onder het riet kan verspreiden.

Wanneer u een nieuwe rieten kap plaatst of een oude vervangt, laat dit dan door een specialist of erkend rietdekker doen met veel ervaring op het gebied van rieten kappen. Ook het laten impregneren van uw rieten dak met brandvertragend middel kan de kans op brand of grote schade door brand beperken.

Brandveiligheid

In een eerder verschenen artikel zijn we al dieper ingegaan op brandveiligheid. Er zijn een aantal zaken om in ieder geval rekening mee te houden:

  • Zorg dat er altijd een brandblusser aanwezig is in uw woning en deze snel voorhanden is.
  • Breng voldoende brandmelders door de gehele woning aan.

Heeft u daarnaast een openhaard of houtkachel in uw huis? Dan zijn onderstaande maatregelen zelfs verplicht:

  • Plaats een goede vonkenvanger bij de haard of kachel.
  • Stook alleen onbewerkt droog hout. Dus geen lege verpakkingen, geschilderd hout of brandbare vloeistoffen.
  • Laat jaarlijks uw schoorsteen/rookkanaal schoonmaken door een erkend bedrijf.
  • Uw schoorsteen moet een goed werkende klep bevatten. Zo kunt u het rookkanaal afsluiten bij brand.

Onderhoud

Houd uw rieten kap goed schoon van mos vorming en vervang kwetsbare plekken zo snel mogelijk. Dit kunt u ook door een erkend bedrijf laten doen.

Zorg verder voor een goede afvoer van regenwater. Kunt u geen dakgoten plaatsen onder uw rieten kap? Breng dan een grindrand rond uw woning aan zodat het regenwater alsnog goed afgevoerd wordt.

Voorkom over- of onderverzekering

Heeft u uw woning grondig verbouwd? Laat dan eerst de waarde opnieuw bepalen. Op deze manier voorkomt u dat u onnodig teveel betaalt of onderverzekerd blijkt te zijn bij calamiteiten.

Wij adviseren zelfs vaak om bij een verbouwing opnieuw een bouwkundig rapport of taxatierapport op te stellen voordat u een verzekering afsluit.

Een verzekeraar die u begrijpt

Wanneer u hard werkt aan het terugdringen van de risico’s van uw riet gedekte woning zoekt u natuurlijk een verzekeraar die dat erkent en u een gepaste polis kan bieden. Een specialist kan dan vaak een passende oplossing bieden.

Bent u nog op zoek naar een verzekering voor uw rieten kap? Dan helpen wij u graag verder! Daarbij kunnen wij u direct meer handige tips geven om het verzekeren van uw riet gedekte woning nog eenvoudiger te maken. Neem vandaag nog contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief