Waarom ook kunstriet binnen onze rietverzekering valt

Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021 in Uitgelicht

Kunstriet heeft in korte tijd enorme sprongen vooruit gemaakt en wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor natuurlijk riet. Kunstriet biedt ontzettend veel voordelen, maar is tegelijkertijd ook een stuk kostbaarder om aan te brengen. Wij vertellen je wanneer kunstriet het beste alternatief is voor riet en wat het betekent voor je rietverzekering.

Het onderhouden van een rieten dak vraagt in vergelijking tot moderne vormen van dakbedekking  meer onderhoud en zorg. Als natuurlijk product is riet immers onderhevig aan slijtage door wind en regen. Bovendien is riet ook extra kwetsbaar bij brand en zijn er extra brandveiligheidsmaatregelen nodig. Een rieten dak vraagt dan ook om kennis van zaken.

Hoewel een rieten kap een woning die mooie karakteristieke uitstraling geeft, worden veel woningeigenaren afgeschrikt door de bovenstaande zaken. Voor wie toch de unieke uitstraling van riet wil zonder het bijkomende onderhoud kan kunstriet een geschikt alternatief zijn.

kunstriet-verzekeren

Bron: Novariet

Wat is kunstriet?

Allereerst is het goed om te benadrukken dat er inmiddels meerdere fabrikanten zijn van kunstriet. De productieprocessen en kwaliteit van dit riet kunnen daarom onderling verschillen.

In de meeste gevallen wordt er voor kunstriet gebruikgemaakt van materialen als PVC of polymeren, maar sommige fabrikanten verwerken ook echt riet in de productie. Het eindresultaat zijn kleine buisjes of rietjes die zoveel mogelijk op echte rietstengels lijken.

Kunstriet heeft veel voordelen ten opzichte van echt riet. Zo is kunstriet nagenoeg onderhoudsarm, doordat regen en wind geen effect hebben op kunststof. Algen en mossen krijgen daarom ook geen kans en vogels laten de stengels met rust. Een ander groot voordeel is de brandveiligheid, aangezien kunststof veel minder kwetsbaar is bij brand. Ook kan kunstriet worden aangebracht op daken waarvan de helling niet steil genoeg is voor natuurlijk riet.

Het aanbrengen van kunstriet op het dak wordt door rietdekkers uitgevoerd die ervaren zijn in het werken met kunstriet. Een bekende kunstrietfabrikant is bijvoorbeeld Novariet.

Kunstriet niet altijd het beste alternatief

Toch is kunstriet niet in elke situatie de beste oplossing. Met name over de gelijkenis tussen natuurlijk riet en kunstriet bestaat nogal wat discussie. Zo bestaat er bij kunstriet geen verkleuring, wat met name bij oude woonboerderijen voor een enigszins kunstmatige uitstraling kan zorgen. Mede daarom wordt kunstriet momenteel vooral gebruikt voor moderne architectuur. Inmiddels verwerken sommige kunstrietfabrikanten ook natuurlijk riet in hun product, om een meer natuurlijke uitstraling te creëren.

Een ander belangrijk nadeel is het prijskaartje. Kunstriet is veel duurder om aan te laten brengen dan natuurlijk riet. Bovendien is het aanbod van rietdekkers dat met kunstriet werkt op dit moment nog erg klein, wat de prijs voor het laten aanbrengen van kunstriet opdrijft. Anderzijds kent kunstriet een langere levensduur en is uw rieten dak minder snel aan vervanging toe, waardoor de kosten op langere termijn gunstiger kunnen uitvallen voor kunstriet ten opzichte van echt riet.

Kunstriet verzekeren

Ook een woning gedekt met kunstriet moet natuurlijk goed worden verzekerd. Ondanks dat kunstriet gemaakt is van kunststof valt dit ook gewoon onder uw rietverzekering.

Doordat kunstriet wat betreft brandveiligheid niet onderdoet voor bijvoorbeeld dakpannen, betaalt u bij sommige verzekeraars zelfs een lagere premie. Daarnaast profiteert u natuurlijk ook van de gunstige verzekeringsvoorwaarden, uitgebreide dekking en een uitstekende schadeafwikkeling.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief