Waarom juist nu uw rieten kap renoveren

Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020 in Uitgelicht

De huidige coronacrisis brengt veel uitdagingen maar ook kansen met zich mee. Wist u dat dit bijvoorbeeld het ideale moment is om uw rieten kap te renoveren of in ieder geval flink onder handen te nemen? In dit artikel leggen wij u graag uit waarom en gaan we uitgebreid in op welke onderhoudsklussen u nu kunt oppakken.

Door de uitbraak en verdere verspreiding van het coronavirus zaten we de afgelopen periode langdurig thuis en is de verwachting dat dit nog enige tijd zal voortduren. Dat geeft u de mogelijkheid om eindelijk die lang uitgestelde onderhoudsklussen aan te pakken.

Ook als het gaat om uw rieten kap is goed en regelmatig onderhoud belangrijk. Was u van plan om uw rieten kap dit jaar grondig te laten renoveren? Dan is dit zelfs het ideale moment om de renovatie of misschien zelfs vervanging in gang te zetten.

Rietdekkers gaan graag aan de slag

Ook in coronatijd zitten rietdekkers niet met de handen over elkaar. Sterker nog, deze bedrijven hebben het nu drukker dan ooit! Uiteraard werken de rietdekkers wel op aangepaste wijze, zodat er altijd voldoende afstand kan worden gehouden tussen collega’s en omwonenden.

Een mooi voorbeeld is het toeristische plaatsje Giethoorn. Normaal gesproken hebben de inwoners in de voorjaars- en zomermaanden door de vele toeristen in het dorp weinig gelegenheid om aan de slag te gaan met hun woning. Doordat buitenlandse toeristen momenteel weg blijven hebben de bewoners nu alle tijd en ruimte om hun riet gedekte woningen te renoveren.

rieten kap renoveren
Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Lokaal riet in opkomst

Om uw rieten kap te laten vervangen of renoveren is er natuurlijk wel vers riet nodig. Hoewel het internationale transport van goederen inmiddels weer aardig op gang komt, kunnen leveringen van de benodigde materialen vertraging oplopen.

Daarom wordt er weer veel meer een beroep gedaan op lokale riettelers. Zo staat het riet uit de Weerribben en Wieden bekend om zijn hoge kwaliteit. Om de afname van lokaal riet en behoud van monumentale boerderijen te stimuleren, heeft de provincie Overijssel zelfs subsidie vrijgemaakt voor woningeigenaren die hun rieten kappen laten renoveren met lokaal riet. Een mooi initiatief als wij het mogen zeggen.

Onderhoudsklussen die u zelf nu kunt oppakken

Wellicht is een grote renovatie of vervanging van uw rieten kap niet nodig. Toch zijn er ook dan kleinere onderhoudsklussen die u nu prima kunt oppakken, zoals:

  • Verwijderen van mos en alg
  • Uw rieten dak controleren op zwakke plekken
  • Dakgoten en drainage punten leeghalen
  • Uw schoorsteen laten vegen

Wellicht is dit ook het ideale moment om na te denken over het verduurzamen van uw riet gedekte woning. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen of uw woning beter isoleren, zodat u er straks in de winter weer warm bij zit en uw stookkosten dalen.

Door dergelijk onderhoud juist nu uit te voeren kunt u straks weer zorgeloos genieten als alle faciliteiten weer open gaan en u wellicht minder vrije tijd omhanden heeft.

Rietverzekering

Een laatste klus voor op uw takenlijst is het controleren van uw woonverzekeringen. Past uw huidige polis nog wel bij uw woonsituatie? Is de herbouwwaarde van uw riet gedekte woning nog wel actueel?

Wellicht bent u bij een andere rietverzekeraar veel goedkoper uit? Soms kan het lonen om even kritisch naar uw polis te kijken.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief