Voorkom schade aan uw rieten kap door vuurwerk

Geplaatst op woensdag 27 december 2017 in Uitgelicht

Het einde van het jaar staat vaak in het teken van gezelligheid. Voor eigenaren van een riet gedekte woning kan de jaarwisseling echter ook een behoorlijk spannend moment zijn door al het vuurwerk dat dan wordt afgestoken. Ieder jaar gebeuren er weer diverse ongelukken met vuurwerk en vooral riet is daarbij natuurlijk erg kwetsbaar. Met deze tips kunt u een hoop leed voorkomen en rustig genieten van de jaarwisseling.

Het ziet er allemaal zo mooi uit, maar achter vuurwerk schuilen diverse risico’s. Tijdens de jaarwisseling gaat er heel wat vuurwerk de lucht in, maar komt dit ook weer naar beneden. Vooral na-smeulende vuurpijlen en wensballonnen vormen daarbij een gevaar voor rieten daken, aangezien een rieten dak sneller in brand kan vliegen.

vuurwerk rieten dak

Voorbereidingen treffen

Zeker wanneer er in de periode vlak voor de jaarwisseling weinig regen is gevallen kan uw rieten kap erg droog zijn. U kunt een hoop ellende voorkomen door uw dak op oudejaarsdag nat te spuiten, bij voorkeur meerdere keren op de dag. Ook als het wel heeft geregend raden wij u aan dit te doen.

Door uw rieten kap goed nat te houden kunnen vonken van vuurpijlen en ander vuurwerk geen vat krijgen op uw dak. Zet zaken als een brandblusser of tuinslang klaar voor het geval u het toch niet helemaal vertrouwt.

Heeft u buren die graag vuurwerk afsteken? Vooral wanneer uw buren heeft met een woning zonder rieten kap kan het natuurlijk zijn dat zij zich niet bewust zijn van de extra risico’s voor uw woning. Probeer hen daarom van tevoren te wijzen op de risico’s en maak eventueel afspraken over de plek waar zij hun vuurwerk afsteken.

Zelf vuurwerk afsteken

Indien u zelf graag vuurwerk afsteekt raden wij u vooral aan om dit op een minimale afstand van 75 meter van uw woning te doen. Let ook goed op de windrichting! Daarnaast geven wij u graag nog de volgende tips mee als u vuurwerk in de buurt van uw riet gedekte woning wilt afsteken om zowel uw woning als uzelf te beschermen:

  • Zet vuurpijlen in een verzwaarde fles of in een in de grond verankerde buis.
  • Zorg dat u en uw omstanders een veiligheidsbril dragen tijdens het afsteken.
  • Is een stuk vuurwerk na het afsteken niet afgegaan? Maak deze nat en gooi het weg.
  • Maak vuurwerkresten eerst nat voordat u ze weggooit.
  • Houdt aangestoken vuurwerk nooit vast met uw handen.
  • Laat vuurwerk alleen afsteken door iemand die nog nuchter is en geen alcohol heeft genuttigd.

Nieuwjaarsdag

Na een goede nachtrust raden wij u aan om eventuele vuurwerkresten rond uw woning zo snel mogelijk op te ruimen. Maak deze eerst nat voordat u ze weggooit. Een na-smeulend rotje kan nog voor veel ellende zorgen. Controleer ook uw rieten kap en eventuele dakgoten op vuurwerkresten.

Ook voor de rest van het jaar vindt u op onze website meerdere handige artikelen en tips over brandpreventie.

Uw rieten kap verzekeren tegen brand

Met deze preventietips kunt u veel ellende besparen. Helaas kan het toch misgaan en dan kan een goede riet verzekering in ieder geval de financiële schade beperken.

Bent u nog op zoek naar een geschikte riet verzekering? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan!

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief