Voorkom onderverzekering van uw rietgedekte woning

Geplaatst op dinsdag 9 februari 2021 in Uitgelicht

Onderverzekering kan voor vervelende verrassingen zorgen wanneer uw woning met rieten kap of inboedel schade oploopt. Weet u of uw woning en eigendommen voor de juiste waarde verzekerd zijn? Voorkom met onze tips tegen onderverzekering dat u alsnog deels zelf opdraait voor de financiële schade.

Bij woonverzekeringen gaat de aandacht vaak vooral uit naar vragen als ‘wat dekt mijn verzekering wel of niet’ en ‘hoeveel betaal ik daarvoor aan premie’.

Minstens zo belangrijk is de vraag ‘hoeveel keert mijn rietverzekering uit bij schade?’, u wilt namelijk voorkomen dat uw riet gedekte woning en inboedel onderverzekerd zijn. Maar hoe ontstaat onderverzekering en hoe kunt u dit voorkomen?

Opstal- en inboedelverzekering

Bij onderverzekering krijgt u minder vergoed voor uw woning of inboedel dan daadwerkelijk nodig is om de schade te herstellen. Bij schade als gevolg van bijvoorbeeld brand of storm betekent dit dat u zelf een deel moet bijleggen. Dat kan snel in de papieren lopen en is vooral een vervelende verrassing wanneer u ervan uitgaat dat uw woning met rieten kap goed verzekerd is.

Direct bij het afsluiten van een woonverzekering kan er al sprake zijn van onderverzekering, maar dit kan ook later gebeuren wanneer u grote wijzigingen aan uw woning aanbrengt of door ontwikkelingen op de huizenmarkt. Doordat de verzekerde waarde van uw rietgedekte woning of inboedel te laag worden ingeschat ontstaat er zodoende onderverzekering,

Rekenvoorbeeld onderverzekering

Ter illustratie een voorbeeld. De inboedel is verzekerd voor een bedrag van € 80.000,-. Door een keukenbrand ontstaat er een schade van € 10.000,-. Een schade expert stelt naderhand vast dat de werkelijke waarde van de inboedel € 100.000,- bedraagt.

Hier is sprake van onderverzekering, omdat de verzekerde som € 20.000,- te laag blijkt te zijn. Aangezien hiervan sprake is wordt er naar rato uitgekeerd en niet het hele schadebedrag!

De schade uitkering is dan (€ 80.000,- / € 100.000,-) x € 10.000,- = € 8.000,-. Het tekort van € 2.000,- zult u zelf moeten betalen om de schade volledig te kunnen herstellen.

Onderverzekering voorkomen

Om onderverzekering voor zowel uw opstal- als inboedelverzekering te voorkomen, is het belangrijk dat uw rietverzekeraar bij het afsluiten van uw verzekering de juiste waardering toekent aan uw woning en inboedel.

Om de waarde van uw inboedel te bepalen werken de meeste verzekeraars met een inboedelwaardemeter. Deze handige rekentool is ontwikkeld door Het Verbond van Verzekeraars en maakt gebruik van diverse factoren om een globale waarde aan uw inboedel toe te kennen. De premie wordt daarbij altijd gebaseerd op de nieuwwaarde.

Voor uw opstalverzekering moet er een herbouwwaarde toegekend worden aan uw rietgedekte woning. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de herbouwwaardemeter.

Voorwaarden

Naast het bepalen van de juiste waarde, moet u ook goed letten op de polisvoorwaarden. De meeste woonverzekeraars bieden wel een onderverzekeringsgarantie, maar in sommige gevallen wordt dat beperkt tot een maximaal bedrag of procentuele stijging.

Zoals eerder genoemd kan onderverzekering ook naderhand optreden. Heeft u uw riet gedekte woning bijvoorbeeld laten verbouwen of is de actuele waarde van uw woning door marktwerking gestegen? Dan kan het verstandig zijn om de herbouwwaarde van uw woning opnieuw te laten bepalen.

De beste Rietverzekering is maatwerk

Sluit u via ons een rietverzekering af? Dan zorgen wij dat er altijd een herbouwwaardetaxatie plaatsvindt door een inspecteur van de betreffende verzekeringsmaatschappij. Bovendien bieden wij een ongelimiteerde herbouwwaarde garantie aan.

Ook voor uw inboedelverzekering bieden wij uitsluitend maatwerk aan. Beschikt u bijvoorbeeld over unieke kunstobjecten of een oldtimer? Dan kunnen wij daarvoor eveneens een passende verzekering regelen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief