De voordelen en nadelen van een rieten dak

Geplaatst op vrijdag 26 januari 2018 in Uitgelicht

Staat u op het punt om voor het eerst in uw leven een woning met rieten dak te kopen? Of laat u een huis bouwen met rieten kap? Dan is het belangrijk om te weten welke voor- en nadelen een rieten dak met zich mee kan brengen. Als specialist in het verzekeren van riet gedekte woningen zetten wij dit voor u op een rij.

Waar rieten daken lang geleden vooral een praktische functie voor boerderijen hadden, wordt het tegenwoordig vooral als een luxeproduct gezien. Een rieten dak kan een woning die bijzondere landelijke uitstraling geven waar zoveel mensen van houden.

Echter, men verkijkt zich nog wel eens op de grote verschillen tussen een dak met pannen of met riet. Een rieten dak vraagt bijvoorbeeld om meer onderhoud en reageert anders op weerselementen. Wij helpen u daarom graag bij de beslissing of een rieten dak ook daadwerkelijk bij uw woonwensen past.

De constructie

Grofweg bestaan er twee verschillende constructies voor een rieten dak en iedere constructie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

De traditionele rieten kap is de methode die al eeuwen gebruikt wordt en is ideaal voor wie dat echt nostalgische boerderijgevoel wil creëren. Deze constructie kunt u daarom mogelijk bij bestaande bouw aantreffen.

De gesloten constructie voor een rieten kap is een stuk moderner en beter afgestemd op de huidige bouweisen. Indien u kiest voor nieuwbouw zal dit tevens de enige constructie zijn die tot uw mogelijkheden behoort.

 

Traditionele constructie

Voordelen:

 • Creëert een nostalgisch karakter, waarbij het riet ook van binnenuit vaak zichtbaar is
 • Het is een lichte constructie
 • Zorgt doorgaans voor goede ventilatie zonder condensvorming
 • De kennis over deze constructie gaat al eeuwen terug en is daarom zeer beproefd

Nadelen:

 • De open constructie zorgt binnenshuis voor meer stof, wat nadelig kan zijn voor mensen met een longaandoening.
 • Meer energieverlies. Deze constructie is slecht te isoleren, wat voor hogere energiekosten zorgt.
 • Is kwetsbaarder voor brand en daarom kostbaarder om te verzekeren.
 • Voldoet niet aan de huidige bouweisen en mag daarom niet op een nieuwbouwproject geplaatst worden.

Gesloten constructie, ook wel schroefdak genoemd

Voordelen:

 • Kan goed geïsoleerd worden, wat voor lagere energiekosten zorgt.
 • Hogere brandveiligheid, wat leidt tot een lagere verzekeringspremie.
 • Binnenkant is dicht, waardoor zich binnenshuis geen tocht of stof vormt.
 • Voldoet aan de huidige bouweisen.

Nadelen:

 • Ventileert minder goed, waardoor eerder mosvorming ontstaat
 • Is kostbaar om te laten plaatsen. Deze kosten kunnen echter door de lagere energie- en premiekosten deels worden teruggewonnen.
 • Binnenshuis ziet u helaas niets van de constructie.

Onderhoud rieten kap

Ongeacht de type constructie vraagt ieder rieten dak om regulier onderhoud. Zo is het belangrijk om mos en algen zo snel mogelijk te verwijderen. Ook schade door storm of stukjes riet dat is verwijderd door vogels dient u zo snel mogelijk te repareren. Dit kunt u zelf doen of door een gespecialiseerd bedrijf.

Ook zaken als drainage werken anders bij een rieten kap. Zo is het niet altijd mogelijk om overal dakgoten te plaatsen. In dat geval dient u de afvoer van regenwater anders op te vangen, bijvoorbeeld door grintstroken langs het huis te plaatsen.

Rieten dak verzekeren

Een veelgehoord nadeel van een rieten kap is dat deze duur zou zijn om te verzekeren. Gelukkig hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Vooral modernere constructies met riet doen in kwaliteit en veiligheid bijna niet onder voor dakpannen, waardoor ook de verzekeringspremies nauwelijks hoger liggen.

Wilt u weten hoeveel premie u kwijt bent voor uw rieten kap of wilt u meer weten over de voor- en nadelen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

 • F vd Hoek
  9 september 2022

  Geachte meneer, mevrouw,
  Ik overweeg om een boerderij met rieten dak te kopen ( deel van een boerderij)
  aan de Brinklaan 3a in West.
  Kunt u de verzekeringspremie inschatten ?
  Alvast veel dank !
  Mvrgr,
  Mevr. F van der Hoek

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief