Vochtproblemen en uw Riet gedekte woning

Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020 in Uitgelicht

Hoewel wij regelmatig aandacht besteden aan de gevaren van vuur voor een riet gedekte woning, kan ook water een serieus gevaar vormen. In dit artikel leest u alles over de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in en rondom riet gedekte woningen en hoe u deze mogelijk kunt voorkomen.

Als het gaat om vochtproblemen en riet gedekte woningen kunnen er zich tal van scenario’s voordoen. Van acute lekkage waarbij u met pannetjes en teiltjes aan de slag moet, tot subtielere vormen van lekkage waarbij het vocht langzaam de woning binnendringt.

De gevolgen en risico’s van vochtproblemen moeten in ieder geval zeker niet onderschat worden. Zowel op de korte als lange termijn kan de schade flink oplopen, bijvoorbeeld wanneer vocht de rieten kapconstructie of muren aantast. Een vochtprobleem leidt ook vaak tot schimmel, welke zelfs gezondheidsrisico’s oplevert.

Gelukkig kunt u door goed en regulier onderhoud te plegen aan uw rieten kap veel problemen voorkomen. De meest voorkomende oorzaken die wij hieronder behandelen zijn:

  • Slechte conditie van de rieten kap
  • Beperkte afvoer en drainage van regenwater
  • Slechte ventilatie

Conditie van de rieten kap

Een van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen is een verminderde of slechte conditie van de rieten kap. Door storm en vogels kunnen er bijvoorbeeld kale of beschadigde plekken ontstaan. Ook teveel mos en alg-vorming op het riet zijn bekende veroorzakers van vochtproblemen, doordat mos vocht vasthoudt.

mos en alg op rieten dak

Terugkerend en regelmatig onderhoud is in dit geval dé oplossing om vochtproblemen tegen te gaan. Controleer uw rieten kap regelmatig op zwakkere of beschadigde plekken en verwijder eventuele mos- en alg-aanslag.

Is uw rieten kap toe aan vervanging? Wacht hier dan niet te lang mee en schakel een gecertificeerde rietdekker in.

Afvoer en drainage rieten kap

In Nederland krijgen we jaarlijks heel wat regenwater op ons dak en een optimale hemelwaterafvoer is dan ook cruciaal.

In het geval van riet gedekte woningen is het echter niet altijd mogelijk om overal dakgoten te plaatsen. Om plasvorming rondom de woning te voorkomen is het aanleggen van bijvoorbeeld grindstroken of drainagegoten een oplossing. Zorg er dan voor dat de dakgoten die u wel heeft natuurlijk niet vol raken met bladeren, takken en andere materialen die tot een verstopping kunnen leiden.

Rieten dak storm

Ventilatie

Slechte ventilatie van de rieten kap kan ook voor vochtproblemen zorgen en komt doorgaans met name voor bij schroefdakconstructies.

Hoewel een gecertificeerde en vakkundige rietdekker hier natuurlijk rekening mee houdt, is het belangrijk dat bij een gesloten constructie het riet goed kan ademen. Ziet u binnenshuis toch bruine vlekken ontstaan aan het plafond? Dan kan de mogelijke oorzaak liggen bij de constructie en raden wij u aan om er een specialist naar te laten kijken.

Ook binnenshuis is het belangrijk dat u voor een optimale ventilatie zorgt. Dit is niet alleen belangrijk voor uw eigen gezondheid, maar ook om vochtproblemen te voorkomen. Controleer daarom regelmatig of uw (eventuele) mechanische ventilatiesysteem nog optimaal werkt en zet bij voorkeur dagelijks even een raam open voor frisse lucht.

Conclusie

Regelmatig onderhoud en controle van uw riet gedekte woning is de meest effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen. Als er dan toch ongewenst vocht de woning binnendringt bent u er snel bij en kunt u maatregelen treffen waarmee u verdere schade voorkomt! Met een goede rietverzekering bent u bovendien financieel gedekt bij waterschade.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief