Verkleuringen van het riet op uw dak

Geplaatst op vrijdag 27 maart 2020 in Uitgelicht

Doordat riet een natuurlijk product is, zijn verkleuring en kleurverschillen van uw rieten kap niet te voorkomen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen natuurlijke en normale verkleuring of verkleuring veroorzaakt door andere onderliggende problemen. Wij geven u daarom graag een aantal tips om problematische/lelijke verkleuringen te voorkomen of op te lossen.

Een gloednieuw rieten dak ziet er natuurlijk prachtig uit. Elke professionele rietdekker zal u echter vertellen dat na circa 2 jaar de kleur van het riet verandert. Door regen, wind en vooral zonlicht krijgt het riet op ten duur een meer grijsbruine kleur. Afhankelijk van hoe uw woning is gesitueerd krijgt daarbij de ene zijde van het dak meer zon dan de andere kant.

De verkleuringen en kleurverschillen van uw rieten kap is een normaal proces. U kunt hier helaas niets tegen doen, maar u hoeft zich hierover ook geen zorgen te maken. Wel zijn er situaties waarbij verkleuringen door een onderliggend probleem worden veroorzaakt en opgelost kunnen worden. 

Voordelen van riet verkleuringen

Allereerst willen wij ook de voordelen van verkleuring benadrukken. Wanneer uw rieten kap volledig is vernieuwd of gerenoveerd met vers riet, kan er mogelijk een zogenaamd dambordpatroon ontstaan. Dat komt doordat elke bos riet net even een andere kleur heeft.

Door verkleuring na verloop van tijd krijgt uw rieten kap een grijzere gloed, maar wordt ook egaler van kleur. Moet er later een stuk riet worden vervangen of bijgestoken, dan zal een gecertificeerde rietdekker daar rekening mee houden in zijn keuze van het riet.

Riet verkleuring door problemen

Ondanks dat verkleuring dus een natuurlijk proces is, zijn er ook situaties waarbij u misschien toch maatregelen moet treffen.

Wanneer u na langere tijd nog steeds sterke kleurverschillen ziet op uw rieten kap, kan dat te maken hebben met de kwaliteit van het riet. Zo kan het zijn dat er slechte stukken/bossen riet op uw dak zitten. Mogelijk is dit verbroeid of verspocht riet.

De grootste boosdoeners hiervan zijn vocht en schimmels, waardoor de kwaliteit van het riet wordt aangetast. Bij teveel mos en alg-vorming kan het riet niet goed meer ‘ademen’, waardoor eventueel vocht onder het riet niet meer weg kan. Het gevolg is dat schimmels en rotting vrij spel krijgen en uw riet dus aantasten. Het aangetaste riet verkleurt dan uiteindelijk naar een vieze donkere kleur en moet vervangen worden.

Ziet u hele donkere stukken riet dat al dan niet groen uit slaat? Dan kunt u het beste een gecertificeerde rietdekker benaderen. Hoe sneller u dit doet, des te beter.

Onderhoud rieten dak

Egale verkleuring van uw rieten kap naar een bruingrijze kleur is een normaal proces. Door uw rieten kap goed te onderhouden en geregeld te controleren op zwakke plekken, voorkomt u lelijk verkleurde plekken. Daarbij zijn mossen en algen de grootste vijand. Ziet u dat de laag mos toch te dik wordt, dan kan een rietdekker het riet voor u schoonmaken en eventueel opscheren. Op deze manier geniet u weer zorgeloos van uw riet gedekte woning.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief