Verduurzaming van uw riet gedekte woning

Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020 in Uitgelicht

Wist u dat er op het gebied van verduurzaming ook veel mogelijk is voor woningen met een rieten kap? Dankzij verbeterde technieken voor zonnepanelen en dakisolatie kunnen nu ook eigenaren van rietgedekte wonen meer wooncomfort met lagere energiekosten realiseren.

Op het internet vindt u talrijke informatie over isolatietechnieken en zonnepanelen, maar is deze informatie doorgaans gericht op woningen met dakpannen of bitumen. Hierdoor kunt u de indruk krijgen dat de mogelijkheden om uw rietgedekte woning te verduurzamen beperkt zijn.

Maar niets is echter minder waar! Zo kunnen ook rieten daken optimaal geïsoleerd worden en voorzien van zonnepanelen. Uiteraard vraagt dit wel om een gespecialiseerde aanpak, maar een dergelijke investering kan u veel voordelen voor de lange termijn opleveren.

Zonnepanelen op uw rieten kap

De afgelopen jaren is het aantal particuliere zonnecollectoren in Nederland explosief gegroeid en niet zonder reden. Dankzij zonne-energie kunt u namelijk significant besparen op uw stroomkosten, met name wanneer u bijvoorbeeld elektrisch kookt.

Lange tijd leken zonnepanelen niet toepasbaar voor riet gedekte daken, maar de techniek is inmiddels dusdanig verbeterd dat dit ook op uw woning kan worden aangebracht.

Er zijn grofweg twee constructiemethodes voor het aanbrengen van zonnecollectoren. Allereerst kunnen de zonnepanelen bovenop het riet worden geplaatst. Dit is doorgaans de snelste en relatief goedkoopste oplossing. Het frame van de zonnepanelen wordt daarbij bevestigd op de bestaande balken onder het riet. Een groot nadeel hiervan is dat u heel lastig of zelfs niet meer bij het riet kunt komen voor onderhoudt. Ook kunnen er onder de zonnepanelen eerder vochtproblemen ontstaan.

De tweede methode is om de zonnepanelen tussen het riet te plaatsen. Hiervoor moet dus een deel van het riet worden verwijderd. Deze constructiemethode zorgt voor een mooiere verwerking van de panelen en is onderhoudsvriendelijker voor uw rieten kap. Het nadeel is dat deze methode een stuk kostbaarder is. De meeste mensen kiezen voor deze oplossing wanneer zij besluiten om de rieten kap te vervangen of bij een grote renovatie van de rieten kap.

Zonnepanelen rieten dak

Isolatie van uw rieten kap

Ook op het gebied van dakisolatie is er tegenwoordig veel meer mogelijk voor rietgedekte woningen. Voor nieuwbouwwoningen of nieuw te plaatsen rieten daken met schroefdakconstructie kunnen er speciale isolatiepanelen worden gebruikt. Door het gebruik van een dampremmer kunnen daarnaast vochtproblemen worden voorkomen. Dit is de goedkoopste en meest effectieve isolatiemethode.

Voor bestaande rieten daken en traditionele constructies kan er worden gewerkt met speciaal isolatiefolie, al dan niet in combinatie met Pur (Polyurethaanschuim). Het gaat hierbij om multifoil of meerlaags isolatiefolie. Hoewel de werking van deze constructie helaas minder goed is dan bij panelen, kunt u ook in dit geval zowel uw wooncomfort verbeteren als besparen op uw energiekosten.

Verduurzaming en uw rietverzekering

Staat u op het punt om uw rietgedekte woning te verduurzamen? Dan verandert er ook het een en ander voor uw woonverzekering. Zo kunnen uw zonnepanelen meegenomen worden in de opstalverzekering, zodat u financieel gedekt bent bij schade aan de panelen door bijvoorbeeld brand, storm of hagel.

Wanneer u bovendien flink investeert in dakisolatie kan het verstandig zijn om daarna uw woning opnieuw te laten taxeren. Zo weet u zeker dat de juiste herbouwwaarde is toegekend aan uw woning en voorkomt u onderverzekering.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief