Verantwoord en veilig stoken met uw houtkachel of open haard

Geplaatst op vrijdag 27 december 2019 in Uitgelicht

Houtkachels en open haarden zijn nog altijd ontzettend populair in Nederland. Naast warmte brengt het vooral sfeer en gezelligheid in huis. Om ook in uw riet gedekte woning optimaal en vooral veilig te kunnen genieten van uw haard of kachel, leggen wij u graag uit hoe u verantwoord stookt.

Het lijkt zo eenvoudig om even een vuurtje te maken in de open haard of kachel. Toch komt hier het een en ander bij kijken. Open vuur in een woning brengt namelijk altijd risico’s met zich mee en zeker voor woningen met een rieten kap. Naast veiligheid speelt ook het milieu een steeds belangrijkere rol bij het stoken en wilt u natuurlijk geen overlast voor uw directe buren veroorzaken.

Door gebruik te maken van de juiste kachel, voorzorgsmaatregelen, stookmaterialen, goed onderhoud en een stukje gezond verstand, geniet u zorgeloos van een knapperend haardvuur. Wij geven een aantal praktische tips.

Type haard of kachel

Alles begint bij het type haard of kachel waarmee u wilt stoken. Als u naast gezelligheid ook warmte wilt creëren, kunt u het beste kiezen voor een gesloten houtkachel. Bij een open haard vervliegt de warmte vrijwel direct via de schoorsteen. Eventueel kunt u dan een inzethaard plaatsen om meer warmte vast te houden.

Ook goed om te weten is dat uw haard of kachel over het juiste vermogen beschikt en past bij het aangesloten rookkanaal. Onder- of overcapaciteit kan namelijk tot serieuze problemen leiden. Ook moet het rookkanaal over een goed werkende klep beschikken waarmee u het rookkanaal kunt afsluiten.  

Voor riet gedekte woningen is daarbovenop de plaatsing van een vonkenvanger op de schoorsteen noodzakelijk. Deze voorkomt dat eventuele vonken in het riet terecht kunnen komen. De meeste rietverzekeraars stellen de aanwezigheid van een goed werkende vonkenvanger zelfs verplicht.

Vonkenvanger rieten dak

Geschikt stookmateriaal

Het juiste stookmateriaal is niet alleen belangrijk voor het maken van een mooi vuurtje, maar is vooral van cruciaal belang voor uw veiligheid en gezondheid. Het beste kunt u stoken met droog onbewerkt hout, dat netjes en in kleinere blokken is gekloofd. Om goed met natuurlijk hout te kunnen stoken moet het minstens twee jaar drogen op een hiervoor geschikte plek.

Wat is niet geschikt als stookmateriaal?

  • Bewerkt/geïmpregneerd hout. Denk aan hout dat is geschilderd of met andere chemische middelen is bewerkt.
  • Samengeperst hout. Dit type hout vindt u veelal terug in meubels en stookt niet alleen slecht, maar de loskomende stoffen zijn ook slecht voor het milieu.
  • Papier en karton.

Gebruik verder ook absoluut geen vloeibare middelen zoals spiritus voor het stoken. Dit is levensgevaarlijk. Gebruik daarom altijd aanmaakblokjes. Voorkom ook dat u te grote blokken hout of teveel hout in één keer op het vuur gooit.

Veilig stoken

Onderhoud

Het goed onderhouden van uw haard of kachel en het rookkanaal is eveneens cruciaal om veilig en verantwoord te kunnen stoken. Maak uw kachel dan wel haard regelmatig schoon en verwijder het as na elke stookbeurt.

Ook raden wij u sterk aan om elk jaar, het liefst in de zomermaanden, uw schoorsteen door een gecertificeerd bedrijf te laten vegen en nakijken. Achtergebleven stookresten in uw schoorsteen kunnen namelijk voor een schoorsteenbrand zorgen. Een schoorsteenveger kan tevens uw schoorsteen nalopen op eventuele gebreken of beschadigingen.

Stook met verstand

Brandschade en overlast als gevolg van stoken ontstaat vaak door verkeerd menselijk handelen. Houd bijvoorbeeld rekening met de weersomstandigheden wanneer u de open haard wilt aansteken.

Zo is mist zeer ongunstig, omdat de rook uit uw schoorsteen dan in de omgeving blijft hangen. Ook bij harde wind of storm raden wij u af om te stoken. U kunt onder andere de website van het KNMI of de RIVM raadplegen om te zien of het geschikt weer is om te stoken.

Andere tips om op een veilige manier te stoken zijn:

  • Laat uw brandende open haard of kachel nooit onbeheerd achter. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is.
  • Plaats geen brandbare objecten als een vloerkleed of kerstversiering in de buurt van een brandende haard of kachel.
  • Zorg ervoor dat u in geval van nood een emmer water of een brandblusser binnen handbereik klaar heeft staan.
  • Houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt van de haard of kachel.  

Laat het vuur rustig doven aan het einde van de dag. Ga pas naar bed als u 100% zeker weet dat het vuur echt is gedoofd en niet nog na smeult.

Samenvattend is het belangrijk dat u gebruik maakt van een kachel of haard die past bij het aanwezige rookkanaal. Door uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen en controleren voorkomt u bovendien een hoop ellende. Stook alleen met het juiste hout en handel met verstand als u met open vuur in uw woning werkt. Zo maakt u de mooiste vuurtjes, maar voorkomt u overlast voor uw omgeving en houdt u de kans op brand zeer beperkt!

Rietverzekering

Met een goede rietverzekering bent u ook financieel gedekt bij brandschade. Wel kunnen verzekeraars eisen stellen omtrent voorzorgsmaatregelen, die moeten aantonen dat u verstandig heeft gehandeld.

Bent u nog zoekende naar een goede rietverzekering? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan via onze website of neem contact met ons op.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief