Uw rietverzekering en stormschade

Geplaatst op maandag 25 maart 2019 in Uitgelicht

In Nederland is de kans op storm helaas altijd aanwezig en kan het met name in het voor- en najaar buiten behoorlijk tekeer gaan. Als eigenaar van een riet gedekte woning is het daarom goed om op voorhand te weten welke kosten uw rietverzekering vergoed bij stormschade.

Het KNMI spreekt officieel van een storm bij windkracht 9 of hoger op de schaal van Beaufort. In dat geval is er sprake van gemiddelde windsnelheden tussen de 75-88 km/u. De meeste opstalverzekeraars spreken echter bij windkracht 7 of hoger al van een storm. De definitie van storm is in dit geval van groot belang, aangezien er bij schade door wind bij windkracht 6 of lager niets door uw verzekeraar wordt vergoed.

Stormschade dekkingen

Bij stormschade kunt u denken aan de volgende situaties:

  • Door storm valt er een boom op uw huis of schuur
  • Schade aan uw huis of schuur door rondvliegende objecten
  • Onderdelen van uw rieten kap laten los
  • Lekkage die door stormschade is ontstaan
  • Schade aan uw zwembad of jacuzzi

Valt er tijdens een storm een boom op uw prachtige oldtimer, youngtimer of sportwagen? Dan kunt u natuurlijk een beroep doen op uw autoverzekering.

Preventie stormschade

Hoewel de kans op stormschade natuurlijk altijd aanwezig is, kunt u gelukkig wel zelf maatregelen treffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Stormschade rieten kap

Wanneer het KNMI een waarschuwing voor storm afgeeft is het aan te raden om losse spullen rondom uw riet gedekte woning zoveel mogelijk op te ruimen en tuinmeubilair goed vast te maken. Bent u zelf niet thuis, dan kunt u eventueel aan een bekende of goede buurtgenoot vragen om dit voor u te doen. Zorg er verder voor dat eventuele zonneschermen zijn ingeklapt en ramen en deuren dicht zijn.

Verder begint preventie natuurlijk bij goed onderhoud van uw woning en rieten kap. Controleer regelmatig uw rieten kap op losse onderdelen, mosvorming of schade door vogels. Door uw rieten kap in topconditie te houden beperkt u de kans op stormschade.

Ook onderhoud aan de groenvoorziening rondom uw huis is belangrijk. Zieke bomen of bomen die te groot worden lopen een grotere kans om te vallen tijdens een storm. Snoeien of volledige verwijdering kan in dit geval de beste oplossing zijn.

Ook wanneer de storm voorbij is raden wij u aan om uw woning goed te controleren op eventuele (kleine) schade die u zelf direct kunt verhelpen. Kijk in dat geval bijvoorbeeld ook of eventuele zonnepanelen niet zijn verschoven of losgeraakt.

Toch schade

Ondanks de bovengenoemde preventiemaatregelen kan het helaas toch misgaan. Meld de stormschade in dat geval zo snel mogelijk aan uw verzekeraar en maak ook foto’s van de schade in kwestie. Een goede rietverzekeraar zal daarna direct in actie komen om de schade te laten herstellen en kan u tevens van tips voorzien rondom tijdelijke noodoplossingen om verdere schade te voorkomen.

Bent u niet tevreden met uw huidige opstalverzekering en zoekt u een specialist op het gebied riet gedekte woningen? Dan helpt Reus Verzekeringen u graag verder. Op onze website vindt u meer informatie over onze rietverzekering of kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.   

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief