Uw rieten kap en vuurwerk

Geplaatst op woensdag 18 november 2020 in Uitgelicht

Voor vele Nederlanders is het feestje, maar voor eigenaren van riet gedekte woningen kan vuurwerk een serieus gevaar vormen. De roep om vuurwerkvrije zones rondom riet gedekte objecten wordt steeds luider, maar tot het zover is kunt u gelukkig ook zelf het nodige doen om brandschade als gevolg van vuurwerk te voorkomen.

Tijdens de laatste jaarwisseling in 2019/2020 ging het onder andere in het West-Friese Bovenkarspel flink mis door vuurwerk, toen een historische riet gedekte molen volledig in vlammen opging. Inmiddels heeft de stichting ‘De West-Friese molens’ meerdere gemeenteraden opgeroepen om vuurwerkvrije zones in te stellen rondom molens en riet gedekte woningen.

Door de uitbraak van het coronavirus zal er tijdens de komende jaarwisseling een algeheel landelijk verbod gelden op vuurwerk. Maar voor de jaren daarna is het nog onduidelijk wat de regels gaan worden.

Om brandschade aan uw rieten kap als gevolg van een verdwaalde vuurpijl zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er gelukkig een aantal voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt treffen.

Uw rieten kap nathouden

Met name wanneer er in de periode naar aanloop van de jaarwisseling weinig regen is gevallen, kan het riet droog en dus kwetsbaar zijn voor brand. Probeer op oudejaarsdag daarom uw rieten kap goed nat te houden door bijvoorbeeld een tuinslang erop te zetten. Eventueel smeulend vuurwerk dat op het vochtige riet terechtkomt kan dan minder snel schade veroorzaken.

Overleg met uw buren

Niet iedereen is zich bewust van de gevaren van vuurwerk voor riet gedekte daken. Overleg daarom eventueel met uw directe buren over het afsteken van vuurwerk in de buurt van uw woning. Door uw zorgen te delen creëert u meer bewustwording en begrip bij uw directe omgeving.

Vuurwerk resten tijdig opruimen

Neem de tijd om op nieuwjaarsdag een rondje om uw riet gedekte woning te lopen en eventuele vuurwerkresten op te ruimen. Controleer vooral de rieten kap op vuurwerkresten en verwijder deze direct. Maak de vuurwerkresten altijd eerst nat voor u deze weggooit. Sommige rotjes kunnen nog ontzettend lang na smeulen. Bovendien kunnen vuurwerkresten voor lelijke plekken in uw riet zorgen.

Vuurwerk rieten kap

Zelf vuurwerk afsteken

Hoewel er tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden, vinden wij het toch belangrijk om een aantal veiligheidstips mee te geven.

  • Let op de windrichting. Zorg dat het vuurwerk niet in de richting van een riet gedekt object kan vliegen.
  • Draag altijd een veiligheidsbril. Dit geldt ook voor omstanders.
  • Gebruik een verankerde buis of verzwaarde fles om vuurpijlen in te zetten.
  • Houdt afgestoken vuurwerk nooit met uw handen vast.
  • Maak vuurwerkresten eerst nat voordat u deze weggooit.
  • Laat vuurwerk alleen afsteken door iemand die nuchter is.

Hoewel wij begrijpen dat veel mensen plezier halen uit vuurwerk, is het afsteken van vuurwerk in de buurt van riet gedekte woningen simpelweg niet verstandig en zeer risicovol. Probeer daarom in ieder geval minstens 75 meter afstand te houden van een riet gedekt object wanneer u toch vuurwerk wilt afsteken.

Verzekerd tegen brandschade

Ondanks het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan het helaas toch misgaan. Met een goede rietverzekering beperkt u in ieder geval de financiële schade door brand. Uiteraard kunnen de voorwaarden als het gaat om dekking bij brandschade per rietverzekeraar verschillen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief