Uw riet gedekte woning voorbereiden op de winter

Geplaatst op vrijdag 25 oktober 2019 in Uitgelicht

Wat kunt u zelf doen om uw riet gedekte woning zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter? In dit artikel geven wij u een aantal praktische onderhoudstips, zodat u straks niet voor onaangename verassingen zoals lekkage, stormschade of zelfs brand komt te staan.

De winter in Nederland kenmerkt zich vaak door weerselementen waar met name riet gedekte woningen kwetsbaar voor kunnen zijn. Grote hoeveelheden regenval, harde wind, hagel, sneeuw of droge vrieskou kunnen uw rieten dak flink op de proef stellen. Hoe zorgt u er voor dat uw rieten kap de winter door komt?

Regen en vocht

Vochtproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij rieten daken, maar kunnen in veel gevallen vrij eenvoudig worden ondervangen. Een optimale afvoer van het hemelwater is de belangrijkste manier om vochtproblemen te voorkomen.

Zorg er daarom allereerst voor dat u regelmatig uw dakgoten leeghaalt. Heeft u niet overal dakgoten hangen? Dan is het zaak dat er goede drainagegoten rondom de woning aanwezig zijn. Vaak wordt hier grind voor gebruikt. Zo voorkomt u grote waterplassen.

Een andere tip voor op uw klussenlijst is het (laten) verwijderen van mos en algen op uw rieten kap. Deze belemmeren namelijk de afvoer van regenwater en houden dit zelfs vast, met alle gevolgen van dien.

mos en alg op rieten dak

Harde wind en storm

De bekende najaarsstormen kunnen voor behoorlijk wat problemen en stormschade zorgen. Controleer uw dak daarom tijdig op eventueel loszittend riet. Het is bekend dat bijvoorbeeld vogels stukjes riet uit uw dak kunnen halen, met name rond de nok. Als u kwetsbare plekken in uw rieten kap ziet is het zaak deze zo snel mogelijk te repareren.

Eveneens is het aan te raden om los tuinmeubilair of lege bloempotten vast te zetten of naar binnen te halen om mogelijke schade aan uw woning te voorkomen.

Brand

Binnenshuis is de openhaard of kachel een grote risicofactor. Het is logisch dat er in de winter veel meer gestookt wordt. In een eerder verschenen artikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op hoe u veilig gebruik kunt maken van uw houtkachel of openhaard.

Ter voorbereiding van de winter raden wij u in ieder geval aan om uw schoorsteen grondig te laten vegen. Achtergebleven stookresten kunnen namelijk voor een schoorsteenbrand zorgen. Controleer ook of de vonkenvanger op uw dak nog goed vast zit en geen gebreken vertoont.

brandpreventie rieten dak

Ook is het belangrijk om u bewust te zijn van de momenten waarop u in de winter juist beter niet kunt stoken. Denk aan mist, maar ook langdurige ijzige droogte. Met name in het laatste geval is uw rieten kap extra kwetsbaar voor brand. De gevolgen van brand door blikseminslag kunt u ondervangen door het plaatsen van een bliksemafleider.

Maatregelen op uw ‘to-do’ lijst

Kort samengevat raden wij u aan om de volgende klussen ter voorbereiding van de winter op uw takenlijst te zetten:

  • Dakgoten leeghalen en controleren op mogelijke gebreken
  • Mos en algen (laten) verwijderen
  • Heeft u goede drainage(goten) rondom de woning?
  • Uw dak controleren op loszittend riet of kwetsbare plekken. Indien nodig (laten) repareren
  • Los tuinmeubilair vastzetten of naar binnen halen
  • Indien aanwezig uw schoorsteen laten vegen
  • Controleren (indien van toepassing) of de vonkenvanger nog goed vastzit

Lees ook ons artikel over een ander belangrijk terugkerend winterthema; Vuurwerk.

Rietverzekering

Is uw rieten kap al klaar voor de winter, maar bent u nog op zoek naar een goede rietverzekering? Op onze website leest u alles over onze dekkingen en kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief