Tips voor het verhuren van uw riet gedekte woning

Geplaatst op woensdag 13 februari 2019 in Uitgelicht

Uw riet gedekte woning verhuren kan een leuk extra zakcentje opleveren, maar hoe zit dat met uw woonverzekeringen? De kans is bijvoorbeeld groot dat uw verzekeraar bij woningverhuur aangepaste voorwaarden heeft voor uw opstalverzekering. Wij leggen u graag uit waar u verzekeringstechnisch rekening mee moet houden wanneer u uw riet gedekte woning wilt verhuren.

De regels die verzekeraars stellen op het gebied van woningverhuur kunnen behoorlijk verschillen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de duur, reden en situatie waarbinnen de verhuur plaatsvindt.

Om vervelende verassingen achteraf te voorkomen raden wij u in ieder geval aan om vooraf goed onderzoek te doen en uw verhuurplannen eerst voor te leggen aan uw verzekeraar.

Reden van verhuur

Er zijn tal van redenen waarom iemand zijn riet gedekte woning wil verhuren. Wellicht gaat het u om de extra inkomsten en wilt u graag uw woning op Airbnb plaatsen. Het kan ook zijn dat u voor een langere periode naar het buitenland vertrekt en daarom uw woning wilt verhuren, om leegstand te voorkomen en de woonlasten voor deze periode te dekken.

Wat de aanleiding voor verhuur ook is, uw verzekeraar kan mogelijk om de volgende informatie vragen:

  • Aantal dagen van verhuur (per jaar)
  • Is de verhuur eenmalig of gaat deze op reguliere basis plaatsvinden?
  • Is er slechts één huurder gedurende de gehele verhuurperiode of gaat uw woning geregeld van huurder wisselen?
  • Verhuurt u zelf de woning of heeft u hiervoor een tussenpartij ingeschakeld?
  • Is de huurder een bekende van u, bijvoorbeeld een familielid?

Onder andere op basis van de bovenstaande informatie kan uw verzekeraar de eventuele risico’s op schade inschatten. Mensen die tijdelijk in uw riet gedekte woning verblijven zullen doorgaans minder zuinig met de woning omgaan, waardoor de risico’s toenemen.

riet gedekte woning verhuren

Goede afspraken maken

Het maken van goede afspraken met de huurder lijkt een open deur, maar voor uw verzekeraar is dit een cruciaal onderdeel voor de verhuur van uw rietgedekte woning. Het is daarom voor zowel uzelf als uw verzekeraar van belang dat u de afspraken op papier heeft staan. Denk aan zaken als:

  • Het maximum aantal dagen dat uw woning per jaar verhuurd mag worden
  • Wat er gebeurt in het geval er toch schade ontstaat tijdens de verhuurperiode?
  • Is er iemand die bij uw afwezigheid de woning in de gaten houdt en aanspreekpunt is voor de huurder(s)?
  • Welke huisregels stelt u aan de huurders en wat zijn de gevolgen als men zich daar niet aan houdt?

Belangrijk is dat dergelijke zaken in ieder geval zwart op wit staan, want met mondelinge afspraken neemt uw verzekeraar geen genoegen.

Waar u ook goed op moet letten is dat de wijze van woningverhuur niet in strijd is met het beleid van uw gemeente. Ga onder meer bij uw gemeente na hoe het zit met toeristenbelasting.

Naast een goede opstalverzekering raden wij ook aan om uw inboedel- en uw rechtsbijstandverzekering goed op orde te brengen voordat u begint aan het verhuren van uw riet gedekte woning.

Uw riet gedekte woning verzekeren

Bij Reus verzekeringen zijn ook verhuurders van riet gedekte woning welkom. In dat geval bieden wij u aangepaste voorwaarden en premie aan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief