Tips voor het stoken van hout in uw openhaard of kachel

Geplaatst op maandag 26 november 2018 in Uitgelicht

Heeft u een openhaard of kachel in uw riet gedekte woning waar u regelmatig gebruik van maakt? Dan geven wij u graag een aantal tips voor het stoken van hout, zodat u veilig en verantwoord van een knapperend haardvuurtje kunt genieten.

Wanneer het kwik rond het vriespunt daalt is er niets zo fijn als thuis uw kachel of openhaard opstoken met hout. In dat geval is het wel belangrijk om te weten welke houtsoorten u kunt gebruiken en hoe u dit zo veilig mogelijk kunt doen. De kans op een schoorsteenbrand kan immers groot zijn bij het verkeerd gebruik van een openhaard of kachel.

Daarom geven wij u graag een aantal tips waarmee u zonder risico op brandgevaar een mooi vuurtje met hout kunt stoken.

brandpreventie rieten dak

Het juiste stookmateriaal

Hout is natuurlijk een breed begrip, want er zijn tal van houtsoorten. Toch zijn lang niet alle houtsoorten geschikt om mee te stoken. Het beste is om onbewerkt en goed gedroogd hout te gebruiken. Gebruikt u hout uit eigen tuin? Probeer dan harsrijke houtsoorten zoals dennenbomen te mijden.

Andere houtsoorten of materialen die u beter niet kunt gebruiken zijn:

  • Geïmpregneerd of geverfd hout. Dit kan voor stankoverlast zorgen en is extreem slecht voor het milieu.
  • Dit kan lijmresten bevatten.
  • Papier en karton.

Voor het stoken van een mooi vuurtje kunt u de daarvoor bestemde aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals spiritus! Probeer bovendien niet al te grote stukken hout te gebruiken, dit bemoeilijkt het stookproces.

Naast het juiste stookmateriaal bent u ook enigszins afhankelijk van de juiste weeromstandigheden. Is het buiten mistig en windstil, dan is de kans groot dat een vuurtje stoken niet lukt door gebrek aan trekkracht in uw schoorsteen. Ook bij zeer harde wind raden wij af om uw openhaard of kachel te stoken.

Andere veiligheidsmaatregelen

Naast het juiste stookhout zijn er ook nog andere maatregelen die u moet treffen om veilig gebruik te kunnen maken van uw openhaard of kachel.

Zo is het plaatsen van een goede vonkenvanger voor riet gedekte woningen verplicht. Ook is het sterk aan te raden om uw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen door een gecertificeerde schoorsteenveger. Verder moet er een goed werkende schoorsteenklep aanwezig zijn. Gaat het namelijk toch fout, dan kunt u hiermee de schoorsteen afsluiten.

Wanneer u klaar bent met stoken laat u het vuur rustig uitbranden, maar niet na smeulen. Zolang het vuur brand of smeult moet er altijd iemand in dezelfde ruimte aanwezig blijven. Pas wanneer het vuur voor 100% gedoofd is kunt u weggaan. Vergeet tot slot niet om eventueel de volgende dag de asresten op te ruimen, zodat u de volgende keer weer met een schone openhaard of kachel kan beginnen.

Uw riet gedekte woning verzekeren

Met de bovenstaande tips kunt u op een veilige en verantwoorde manier genieten van uw openhaard of kachel. Op onze site vindt u bovendien meer interessante artikelen over brandpreventie.

Mocht het toch een keer mis gaan, dan kunt u met een goede rietverzekering in ieder geval de financiële schade beperken. Kijk op onze website voor meer informatie over onze dekkingen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief