Subsidie voor riet gedekte woningen en panden

Geplaatst op vrijdag 28 september 2018 in Uitgelicht

Bent u van plan om binnenkort uw riet gedekte woning te restaureren? Dan raden wij u aan om eerst te onderzoeken of uw woning/pand in aanmerking komt voor subsidie. Dit kan immers voor een leuke financiële lastenverlichting zorgen. Er zijn wel de nodige voorwaarden en regels waaraan uw woning moet voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n subsidie.

De wereld van subsidieregelingen kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Daarom leggen wij u graag uit hoe het zit. De eerste tip is natuurlijk om uzelf niet te snel rijk te rekenen, maar de mogelijkheden ook zeker niet te onderschatten.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bestaande riet gedekte panden en nieuwe daken. Voor het laatste geldt er geen enkele subsidieregeling, maar voor bestaande riet gedekte panden bestaan er wel subsidieregelingen die mogelijk interessant voor u kunnen zijn.

Bepalende facetten en kenmerken

Een veelvoorkomend misverstand is dat alleen panden met een monumentale status in aanmerking komen voor subsidies. Dat is lang niet altijd het geval.

Naast woonhuizen en boerderijen kunnen ook riet gedekte schuren en hooibergen in aanmerking komen voor een subsidie. De leeftijd van een pand en vooral de locatie zijn daarbij erg belangrijk. Staat uw woning dichtbij de weg en is deze daarmee bepalend voor het dorpsaanzicht? Dan maakt u al veel meer kans om in aanmerking te komen voor een subsidie.

De voorwaarden die hierbij komen kijken kunnen verschillen per overheidsinstantie. Zo kunt u te maken krijgen met drie verschillende regelingen:

  • Gemeentelijke regeling
  • Provinciale regeling
  • Landelijke regeling

Soms is er zelfs nog sprake van een regionale regeling. Vooral de voorwaarden voor het toekennen van de subsidie kunnen per gemeente sterk verschillen.

Waar te beginnen?

Allereerst is het goed om te weten binnen welke categorie uw te restaureren woning valt. Heeft uw woning een monumentale status en zo ja, betreft dit dan een rijksmonument of gemeentelijk monument?

Daarnaast raden wij aan om eerst informatie in te winnen bij uw gemeente. Zij kunnen u eventueel ook doorverwijzen naar provinciale of zelfs landelijke instanties.

Rijksmonumenten

Indien u eigenaar bent van een rijksmonument kunt u in aanmerking komen voor de BRIM Subsidie of instandhoudingssubsidie. Dit is een aftrekregeling bij de Belastingdienst voor onderhoudskosten aan uw monumentale pand. Deze regeling geldt echter niet alleen voor woonhuizen. Ook kunnen eigenaar van rijksmonumenten aanspraak maken op de Restauratiefonds hypotheek. Een voordelige annuïtaire hypotheek tegen een zeer lage rente voor restauratiekosten.

Gemeentelijke monumenten

Voor gemeentelijke monumentale panden kunt u eventueel aanspraak maken op de Cultuurfonds hypotheek (beschikbaar in negen provincies), of een provinciale regeling zoals de Noord-Hollandse monumenten hypotheek. Deze is speciaal bedoeld voor stolpboerderijen.

Het aanvragen van een subsidie is een tijdrovende klus en vraagt soms om een lange adem. De ‘budgetpotjes’ voor dit soort subsidies zijn vaak niet heel groot. Daarom is het belangrijk dat u hier tijdig mee begint als u restauratieplannen heeft.

Op onze website vindt u nog veel meer praktische informatie over het financieren van restauratieprojecten en over het verzekeren van uw riet gedekte woning.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief