Schade aan uw rieten kap door extreem weer

Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021 in Uitgelicht

Extreme weersomstandigheden doen zich tegenwoordig steeds vaker voor. Denk aan situaties zoals extreme droogte, neerslag en storm. Wanneer uw rietgedekte woning schade oploopt is het belangrijk om te weten wat uw rietverzekering dekt.

Extreme weersomstandigheden doen zich vaker voor

De opwarming van de aarde lijkt een voldongen feit en zien we steeds vaker terugkomen in de weersomstandigheden. Een concreet voorbeeld hiervan zijn de overstromingen in Limburg in 2021. Deze natuurramp zal helaas niet de laatste zijn.

Ook uw rietgedekte woning kan schade oplopen door extreem weer. Hieronder hebben wij een aantal situaties uitgelicht waar u rekening mee dient te houden.

Rietverzekering-weerschade

Hagelschade rieten kap

Hagelstenen worden steeds groter en kunnen daardoor veel schade veroorzaken. Hagel kan niet alleen schade toebrengen aan uw rieten kap, maar bijvoorbeeld ook aan uw zonnepanelen. Helaas is hier niet direct iets aan te doen om deze schade te voorkomen.

Schade riet door langdurige droogte

Wanneer het in Nederland een droge winter is met een snijdende wind, kan uw kap snel uitdrogen. Als uw rieten kap droog is kan deze extra kwetsbaar zijn voor vonken. Vonken kunnen ontstaan als u de open haard heeft branden. Daarom stellen verzekeraars een vonkenvanger verplicht voor woningen met een rieten kap.

Wanneer het een periode lang droog is kan daarnaast het mos en alg op uw rietgedekte woning uitdrogen en afbrokkelen. In dit proces kan het mos en alg het riet kapot trekken en schade veroorzaken

Waterschade rieten dak

Een van de meest gemelde schade in Nederland is waterschade. Wanneer u niet beschikt over optimale drainage, kan het water niet goed weggevoerd worden en er waterschade ontstaan. Bij een rieten kap die vochtig is kan mos en alg zich zeer snel verspreiden. Hierdoor kan het riet gaan rotten en verslechterd de gehele conditie van uw rieten kap. Daarnaast kan er door overstromingen waterschade ontstaan aan uw woning, maar daar valt voor u helaas weinig aan te doen.

Stormschade rieten kap

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) spreekt vanaf windkracht 9 over een officiële storm. Bij windkracht 9 gaat het over windvlagen die een snelheid hebben van 75 tot 88 km/u. Een groot deel van de woonverzekeraars spreekt bij windkracht 7 al van een storm.

Het risico op stormschade wordt door verzekeraars altijd in perspectief gezet. Zij kijken of u in een woonwijk woont, of het huis zich op een open veld bevindt of in een boomrijke omgeving ligt. De ligging van uw woning kan het risico op schade door bijvoorbeeld omvallende bomen vergroten/

Schade door blikseminslag

In Nederland is de kans redelijk klein dat uw woning door de bliksem getroffen zal worden, maar wanneer dit wel gebeurt kan dit ernstige gevolgen hebben. Wij raden u dan ook ten zeerste aan om een bliksemafleider te laten plaatsen.

Net zoals bij stormschade speelt locatie ook hierbij een belangrijke rol. U kunt in een dicht bewoonde wijk wonen en misschien nooit blikseminslag meemaken, maar wanneer uw woning het hoogste punt in de omgeving is loopt uw rietgedekte woning meer kans op blikseminslag.

Wat dekt de rietverzekering?

In de meeste gevallen is een rietgedekte woning verzekerd bij schade door extreem weer. Wel is het belangrijk dat u goed de polis voorwaarden van uw verzekeraar doorleest. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er bij waterschade andere regels gelden dan bij stormschade.

Tot slot is het van belang dat de herbouwwaarde van uw woning is vastgesteld, voor het geval uw huis door de extreme weersomstandigheden verloren gaat.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief