Rietverzekering en aansprakelijkheid

Geplaatst op dinsdag 22 september 2020 in Uitgelicht

Als onderdeel van uw woonverzekering mag ook de aansprakelijkheidsverzekering niet ontbreken. Deze verzekering dekt de schade die u of uw huisgenoot veroorzaakt aan een persoon of andermans spullen. Maar wat valt er allemaal wel en niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en welke voorwaarden zijn hieraan verbonden?

De inboedel– en opstalverzekering zijn gericht op schade die uzelf oploopt aan uw huis en eigendommen. Helaas kan het ook gebeuren dat u zelf de veroorzaker bent van schade aan andermans woning of eigendommen. De financiële kosten als gevolg van schade aan derden kunnen daarbij flink oplopen. Met een goede aansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten vergoed door uw verzekeraar.

Om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen, is het belangrijk dat u weet welke zaken wel en niet onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Ook zijn er enkele situaties waarin uw verzekeraar niets uitkeert.

Ook huisgenoten zijn meeverzekerd

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af voor uw hele huishouden. Dat betekent dat uw partner, kinderen of andere huisgenoten ook zijn meeverzekerd. Dus als uw zoon of dochter een voetbal door het raam van de buren schiet, keert uw verzekeraar de financiële schade uit. Hetzelfde geldt ook voor schade door huisdieren.

Eigen schuld

Een ongeluk zit in een klein hoekje en soms is dat helaas door eigen toedoen. Meestal is er dan ook geen opzet in het spel. Een paar voorbeeldscenario’s:

  • Tijdens een storm waait uw tuinstoel bij de buren door het raam.
  • Op een verjaardag laat u een glas rode wijn op de bank van de gastheer vallen.
  • U valt met uw fiets tegen andermans auto aan.

Dit zijn natuurlijk vervelende, maar normaliter onschuldige situaties. In dit geval zal uw verzekeraar de financiële schade gewoon vergoeden.

aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer keert de verzekering niets uit?

Helaas zijn er ook situaties waarin u geen beroep kunt doen op uw aansprakelijkheidsverzekering. Is er sprake van schade door opzet (vandalisme), roekeloosheid of schade door extreme nalatigheid? Dan draait u zelf voor de kosten op.

Wanneer u schade aan anderen toebrengt tijdens het autorijden, valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering van uw auto.

Bijzondere situaties

Naast de bovengenoemde scenario’s zijn er ook situaties waarbij het niet altijd direct duidelijk is wie er voor de kosten door schade opdraait. Hiervoor is het soms mogelijk om aan uw polis een aparte clausule toe te voegen of om in ieder geval te overleggen met uw verzekeraar. Hierbij een aantal voorbeelden.

Sport & Spel: De kans dat u per ongeluk schade aan een ander toebrengt tijdens een potje voetbal is relatief groot. Bij sommige verzekeraars is het dan mogelijk om een sport & spel clausule af te sluiten.

Oppassen: Past u geregeld op uw kleinkinderen of andere kinderen? Ook dan kunt u per ongeluk een vaas omstoten of andere schade veroorzaken. Met een oppassen clausule dekt u dit risico af.

Vriendendienst: Bekijk ook goed de voorwaarden voor schade die ontstaat tijdens het verlenen van een vriendendienst. Stel u helpt iemand verhuizen, maar laat een meubelstuk vallen. Wie betaalt dan de schade?

Aansprakelijkheid en uw riet gedekte woning

Ook voor woningen met rieten kap bieden wij een passende aansprakelijkheidsverzekering. Neemt u ook onze inboedel- of opstalverzekering af? Dan ontvangt u een aantrekkelijke pakketkorting op uw premie. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice of vraag direct een offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief