Uw rieten dak tijdens de wintermaanden

Geplaatst op dinsdag 12 december 2017 in Uitgelicht

Kunt u ook zo genieten van de winter? Prachtige landschappen in de sneeuw en lekker wegkruipen bij een warm haardvuur met een warm drankje. Voor woningen met een rieten kap brengen de wintermaanden echter ook een aantal extra risico’s met zich mee. Wij geven u daarom een aantal preventietips.

Vooral tijdens de donkere wintermaanden is men geneigd om extra warmte en sfeer te creëren, waarbij vuur en feestverlichting een grote rol spelen. Helaas is een woning met rieten kap extra kwetsbaar voor brand. Wij geven u daarom een aantal tips zodat u het risico op brand kunt verkleinen en zorgeloos de wintermaanden en feestdagen doorkomt.

rieten kap wintermaanden

Voorkom een schoorsteenbrand

In eerder verschenen artikelen zijn wij al uitgebreid ingegaan op het verbeteren van de brandveiligheid van en uw woning en hoe u vooral uw eigen gewoontes kunt aanpassen om het risico op brand terug te dringen.

Heeft u een openhaard of houtkachel in uw riet gedekte woning? Dan geven wij u graag de volgende preventietips:

 • Gebruik alleen gedroogd hout om een vuurtje te maken. Gooi dus geen verpakkingen, tijdschriften of bewerkt hout in uw kachel. Gebruik ook nooit brandbare vloeistoffen!
 • Laat uw schoorsteen minimaal één tot twee keer per jaar vegen door een erkend schoorsteenveger.
 • Plaats een goede vonkenvanger. Dit is overigens bij alle verzekeraars verplicht!
 • Plaats een goedwerkende afsluitklep in de schoorsteen.
 • Laat het vuur uitbranden, maar niet na smeulen.
 • Laat uw openhaard of houtkachel nooit alleen als deze brand.

Sfeermakers

Vooral rond de feestdagen maakt men het huis graag gezelliger met kaarsen en kerstlichting. Helaas kan iets onschuldigs als een schattig kerstkaarsje voor een enorme brand zorgen bij verkeerd gebruik, terwijl ook kerstverlichting in de brand kan vliegen. Onderschat niet deze risico’s en ga er bewust mee om:

 • Plaats geen kaarsjes te dicht in de buurt van lintjes en andere versiersels. Maak in dat geval gebruik van led-waxinelichtjes.
 • Heeft u een echte kerstboom staan? Geef deze dan voldoende water, zodat de boom niet te droog wordt. Warme kerstverlichting in combinatie met een droge boom is natuurlijk niet wenselijk.
 • Gebruik alleen verlichting met het KEMA-Keurmerk en bij voorkeur alleen LED verlichting. Deze worden namelijk minder snel warm.
 • Laat kaarsjes en kerstverlichting nooit onbeheerd branden. Gaat u van huis, zet dan ook de kerstboom uit.
 • Wees extra voorzichtig met kaarsen als er kleine kinderen en huisdieren in de buurt zijn.

Naast sfeermakers kunnen gourmetstellen en steengrillen eveneens een risico vormen. Plaats deze altijd op een niet brandbare ondergrond en houdt andere brandbare zaken zoals kerstversiering uit de buurt van het apparaat. Zorg ook dat u voor uw gourmetstel een verlengsnoer gebruikt dat dik genoeg is. Een dun verlengsnoer kan al snel te warm worden en vlam vatten.

Preventietips

Voor iedere woning geldt om het hele jaar door zaken als brandblussers en brandmelders in huis te hebben. Gaat het onverhoopt toch mis? Dan kan een goede riet verzekering u behoeden tegen extra financiële schade. Bent u nog op zoek naar een goede riet verzekering? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief