Uw rieten dak renoveren

Geplaatst op woensdag 14 maart 2018 in Uitgelicht

Als natuurlijk product kan de kwaliteit van riet afnemen als gevolg van blootstelling aan weerselementen en andere externe factoren. Hoewel u met goed en regelmatig onderhoud de levensduur van uw dak kunt verlengen, komt er een moment dat dit niet meer afdoende is. In dat geval is het tijd om uw rieten dak te renoveren. Wij geven u een aantal mogelijkheden om dit zo efficiënt mogelijk te doen.

De mate en snelheid waarmee uw rieten dak slijt hangt sterk af van uw woonsituatie. Zo zullen woningen met rieten daken in een bosrijk gebied sneller te maken krijgen met mos en alg vorming, maar zijn deze beter beschut tegen de wind en volle zon. Als uw woning juist in een open gebied staat heeft de wind vrij spel.

Wanneer uw rieten dak ondanks uw goede zorgen toch teveel slijtageplekken vertoont, doet u er goed aan om uw rieten dak te laten renoveren.

rieten dak renoveren

Renovatie methoden

Het mag duidelijk zijn dat u voor het renoveren van uw rieten dak een specialistisch bedrijf dient in te schakelen. Veel verzekeraars kunnen dit zelfs verplicht stellen. Het renoveren van rieten daken is immers echt vakwerk.

Er zijn grofweg vier methoden om een rieten dak te renoveren. De beste methode hangt natuurlijk af van het type constructie en de aard van de slijtage/schade.

Opstoppen

Bij opstoppen wordt eerst het dak schoongemaakt van alle alg en mos. Vervolgens wordt elke laag riet teruggetrokken en alle kwetsbare of open plekken aangevuld met nieuw riet van minimaal 70 centimeter lang. Het dak wordt dus weer op dikte gebracht door waar nodig nieuw riet bij te steken.

Ook worden eventuele gaarden vervangen als dit nodig blijkt te zijn. De nieuwe gaarden kunnen in dat geval wel van buitenaf zichtbaar blijven, omdat deze om de bestaande laag riet worden vastgemaakt. Tot slot wordt het dak afgedreven (aangeklopt).

Verdrijven/ doordekken

Bij verdrijven of doordekken wordt het dak eveneens eerst goed schoongemaakt. Hierbij worden alle lagen riet teruggetrokken en wordt nieuw riet bijgestoken om het dak weer op dikte te krijgen.

In dat geval wordt het riet met nieuwe of bestaande gaarde vastgemaakt aan het dak. Het voordeel van deze methode is dat de gaarden aan de binnenkant zit en dus niet van buitenaf zichtbaar is, nadat het dak is afgedreven.

Overdekken

Bij overdekken wordt het oude dak schoon en vlak gemaakt, om hier vervolgens een compleet nieuwe laag riet op aan te brengen. Aangezien bij deze methode de onderliggende constructie niet gecontroleerd en waar nodig vervangen kan worden, raden wij u deze methode eigenlijk af.

Bijsteken

Bij bijsteken wordt eveneens het dak eerst  grondig schoongemaakt. Er wordt daarbij geen riet teruggetrokken. Nieuw riet van 40-60 centimeter wordt bijgestoken op kwetsbare plaatsen, waar de meeste slijtage heeft plaatsgevonden. Ook eventueel versleten gaarden worden vervangen.

Aangezien het bij deze methode niet zozeer gaat om het op dikte brengen van het dak, kan deze manier van renoveren alleen worden toegepast bij rieten daken die nog in redelijke staat verkeren en waar de rietdekking overal minimaal 15 centimeter is. Tot slot wordt het dak aangeklopt en kan het weer een aantal jaren mee.

Kosten

De renovatiekosten voor uw rieten dak hangen natuurlijk sterk af van de gehanteerde methode, het oppervlak van uw dak en de hoeveelheid werk dat een professionele rietdekker nodig heeft. Het tijdig laten renoveren van uw dak kan u echter een hoop ellende zoals lekkage besparen. Bovendien verlengt u hiermee de levensduur van uw dak aanzienlijk. Het vervangen van een compleet dak is bovendien nog veel kostbaarder.

Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is het desondanks belangrijk dat uw riet gedekte woning goed is verzekerd bij schade. Vraag daarom direct een vrijblijvende offerte bij ons aan.

  • Pim
    1 augustus 2018

    Ik heb lang in ’t Gooi gewoond en daar was er werk genoeg voor rietdekkers. Het is erg vervelend als er mos op je rietendak vormt. Dat houdt vaak in dat het een vochtige omgeving is. Een rieten dak vergt wat onderhoud, maar je krijgt er extra sfeer voor terug.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief