Onderverzekering!

Geplaatst op dinsdag 12 april 2016 in Uitgelicht

Een verzekering afsluiten is al een ding op zich, wat verzeker je wel en wat niet en hoeveel verzeker je dan. Je moet goed oppassen dat je niet onderverzekerd bent. Bij onderverzekering krijg je namelijk niet de gehele schade vergoed. Onderverzekering houdt in dat de verzekerde bedragen lager zijn dan de werkelijke waarde van de verzekerde zaken. Hierbij zal nooit het hele schade bedrag worden uitgekeerd, ongeacht de grote van het schade bedrag.

Onderverzekering komt veelal voor bij de woonhuis- of opstalverzekering en de inboedelverzekering. Bij de woonhuis- of opstal verzekering gaat het om de herbouwwaarde van de woning en bij de inboedelverzekering om de waarde van de inboedel. Het gevolg van onderverzekering is dat je bij schade maar een gedeelte vergoed krijgt van de werkelijke schade.

Rekenvoorbeeld

Een voorbeeld; De inboedel is verzekerd voor een bedrag van € 80.000,-. Door een keukenbrand ontstaat er een schade van € 10.000,-. Door een schade expert wordt naderhand vastgesteld, dat de werkelijke waarde van de inboedel € 100.000,- bedraagt. Hier is sprake van onderverzekering omdat de verzekerde som € 20.000,- te laag blijkt te zijn. Omdat hiervan sprake is wordt er naar rato uitgekeerd en niet het hele schadebedrag! De schade uitkering is dan (€ 80.000,- / € 100.000,-) x € 10.000,- = € 8.000,-. Het tekort van € 2.000,- zult u zelf moeten betalen om de schade volledig te kunnen herstellen.

Hoe voorkomt u onderverzekering?

U kunt uw inboedelverzekering het beste afsluiten door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter, de meeste verzekeraars zullen dan ook een garantie tegen onderverzekering aanbieden. De premie voor de inboedelverzekering is altijd gebaseerd op de nieuwwaarde van je inboedel.

Om dit te voorkomen op uw woonhuis- of opstalverzekering moet eerst de herbouwwaarde juist worden vastgesteld. Bij kleine of groet verbouwingen is het ook verstandig en zinvol om de herbouwwaarde opnieuw te laten berekenen. Om de herbouwwaarde vast te stellen wordt er vaak gebruik gemaakt van de herbouwwaardemeter. De meeste verzekeraars bieden bij gebruik van de herbouwwaardemeter een garantie tegen onderverzekering aan.

Wij bepalen door middel van een herbouwwaardetaxatie door de inspecteur van de verzekeringsmaatschappij de juiste herbouwwaarde en bieden dan een ongelimiteerde herbouwwaarde garantie aan.

Offerte aanvragen »

onderverzekering

 • Michelle
  19 februari 2018

  Ik vind het inderdaad lastig om in te schatten wat ik wel en niet moet verzekeren om onderverzekering te voorkomen. Ik zal eens contact opnemen met mijn verzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

  • Mark Reus
   19 februari 2018

   Beste Michelle,

   Graag kijk ik met je mee wat noodzakelijk is. De herbouwwaardemeter zorgt er in ieder geval voor dat u niet bent oververzekerd.

   groeten,
   Mark Reus

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief