Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen

Geplaatst op woensdag 28 februari 2018 in Uitgelicht

Een kachel zorgt niet alleen voor een knusse sfeer in huis, maar geeft ook flink wat warmte waardoor u op uw stookkosten bespaart. Helaas brengen kachels ook risico’s op brand met zich mee en vooral voor woningen met een rieten kap. Daarom stellen de meeste verzekeraars het jaarlijks vegen van uw schoorsteen verplicht. In dit artikel leest u waarom.

Uit een recent onderzoek gepubliceerd op Brandveilig.com blijkt dat er jaarlijks maar liefst 2.000 schoorsteenbranden plaatsvinden in Nederland. Wij hoeven u natuurlijk niet te vertellen wat de gevolgen van een schoorsteenbrand kunnen zijn.

Gelukkig kunt u zich veel ellende besparen door uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Aangezien een rieten dak nog veel kwetsbaarder is voor brand stellen de meeste verzekeraars het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen door een erkend schoorsteenveger verplicht. Onlangs riep verzekeraar Univé bewoners met een rieten dak op om, in verband met de huidige weersomstandigheden (droge, koude lucht in combinatie met wind), hun kachel even helemaal niet te gebruiken.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand kan op meerdere manieren ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak is het in brand vliegen van achtergebleven roetdeeltjes. Bij het stoken van hout, kolen of olie, kunnen er roetdeeltjes achterblijven die aanslag vormen binnen het rookkanaal. Wanneer deze aanslag niet tijdig wordt verwijderd ontstaat er creosoot, een brandbare teerachtige substantie. Bij een temperatuur van 500 graden of meer kan deze aanslag in brand vliegen. Wanneer u een stevig vuurtje maakt kan deze temperatuur al vrij snel bereikt worden.

Schoorsteenbranden kunnen ook ontstaan wanneer men een vuurtje probeert te stoken met verkeerde materialen, of door het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus. Gebruik daarom nooit de volgende materialen:

  • Bewerkt hout (verft, multiplex, spaanplaat of hout behandeld met andere chemische middelen)
  • Bij voorkeur geen hout waar harsresten in zitten. Dit kan het geval zijn bij naaldhout.
  • Prop uw kachel nooit te vol met hout. Op deze manier wordt het vuur te groot en ontstaat er ook kans op een schoorsteenbrand.

schoorsteenvegen verplicht

Gebruik verder alleen goed gedroogd hout. Bewaar hout daarom op een droge plek waar het wel goed kan luchten. Tot slot kunnen ook achtergebleven resten van bijvoorbeeld een vogelnest voor problemen zorgen.

Erkende schoorsteenveger

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat wanneer u regelmatig gebruikmaakt van uw kachel u de schoorsteen en het rookkanaal regelmatig moet laten schoonvegen.

Wanneer na een schoorsteenbrand blijkt dat deze is ontstaan door nalatigheid of onzorgvuldigheid, kan dit problemen geven met uw verzekeraar. Bovendien kan stoken door een vervuilde schoorsteen ook voor behoorlijke stankoverlast zorgen bij uzelf en omwonenden.

Wanneer u op zoek gaat naar een schoorsteenveger is het belangrijk dat u voor een bedrijf kiest dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Bedrijven die onder deze bond vallen, nemen geregeld deel aan belangrijke cursussen en opleidingen. Hierdoor zijn zij bekend met alle moderne bouwontwikkelingen en met de extra risico’s die gelden voor riet gedekte woningen. Uiteraard werkt een schoorsteenveger niet gratis (zijn schoorsteen moet immers ook roken), echter wegen deze kosten niet op tegen de financiële schade bij een brand.

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, kunt u het risico op brand helaas nooit volledig uitsluiten. Met de juiste riet-verzekering voorkomt u dan in ieder geval onnodig financiële schade. Als specialist in het verzekeren van riet gedekte woningen geven wij u graag nog veel meer tips over brandveiligheid of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief