Is uw schoorsteen dit jaar al geveegd?

Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020 in Uitgelicht

Nu de herfst is aangebroken wordt er weer dankbaar gebruik gemaakt van haarden en kachels. Voordat u hiermee begint is het wel belangrijk dat uw schoorsteen schoon en daarmee veilig voor gebruik is. Het jaarlijks professioneel laten vegen van uw schoorsteen verkleint namelijk de kans op een schoorsteenbrand en is bovendien ook belangrijk voor uw rietverzekering.

Niets is zo fijn als een knapperend haardvuurtje tijdens gure en donkere dagen. Nu men door de uitbraak van het coronavirus veel meer tijd thuis doorbrengt, is de kans groot dat de haard of kachel vaker aan gaat. Zakelijke videoafspraken met een mooi haardvuurtje op de achtergrond zullen ongetwijfeld deze winter voor gaan komen.

Toch kleven er heel wat vervelende risico’s aan haarden en kachels voor met name riet gedekte woningen. Het jaarlijks laten vegen van de schoorsteen is daarom cruciaal in het terugdringen van de kans op brand.

Waarom schoorsteenvegen?

In de eerste plaats is stoken met een vervuilde schoorsteen slecht voor het milieu, doordat er veel meer roetdeeltjes in de lucht komen dan met een schone schoorsteen. Ook kan een vervuilde schoorsteen in de directe omgeving voor stankoverlast zorgen. Maar de allerbelangrijkste reden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen is om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Wanneer u regelmatig stookt bouwt er zich een aanslag van roetdeeltjes op aan de binnenkant van uw schoorsteen. Als die aanslag te dik wordt, ontstaat er een brandbare substantie (creosoot). Met name wanneer u een stevig vuurtje maakt kan deze substantie bij een temperatuur van 500 graden of hoger in brand vliegen. Een schoorsteenbrand is in dit scenario het gevolg en kan in korte tijd escaleren tot een grote woningbrand.

Naast teveel roetaanslag in de schoorsteen kan een schoorsteenbrand ook ontstaan wanneer u de verkeerde middelen gebruikt om een vuur te stoken. Denk aan bewerkt hout, vloeibare middelen of een overdaad aan hout.

schoorsteenvegen rietverzekering

Wie kan uw schoorsteen vegen?

Allereerst raden wij u ten zeerste af om zelf uw schoorsteen te vegen. Het beste is om een erkende schoorsteenveger in te schakelen. Erkende bedrijven zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Schoorsteenvegers die bij deze bond zijn aangesloten krijgen regelmatig cursussen en zijn bekend met alle technieken en veiligheidsvoorschriften.

Ook zijn er schoorsteenvegers die bekend zijn met de bouwconstructies van riet gedekte woningen. Uiteraard brengt het inschakelen van een professionele schoorsteenveger kosten met zich mee. Deze kosten wegen echter niet op tegen de risico’s als uw schoorsteen te vies wordt.

Schoorsteenvegen en uw rietverzekering

Naast het terugdringen van het risico op brand is het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen ook belangrijk voor uw rietverzekering. De meeste woonverzekeraars stellen het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen door een erkende schoorsteenveger zelfs verplicht.

Mocht het toch misgaan en blijkt dat u hierin nalatig bent geweest, dan is de kans groot dat u de financiële schade maar gedeeltelijk of helemaal niet krijgt uitgekeerd.

Heeft u uw schoorsteen dit jaar nog niet laten vegen? Wacht dan niet langer en neem contact op met een schoorsteenveger bij u in de buurt!

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief