Is een bliksemafleider voor uw rieten dak noodzakelijk?

Geplaatst op maandag 3 september 2018 in Uitgelicht

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de noodzaak om een bliksemafleider of andere bliksembeveiliging voor een rieten dak toe te passen. Stellen woonverzekeraars dit verplicht of bent u vrij om zelf te beslissen? Wij geven u graag antwoord op deze vragen.

Het komt helaas af en toe voor dat een woning als gevolg van blikseminslag volledig afbrand. Er bestaat echter een misverstand dat riet gedekte woningen een groter risico lopen op blikseminslag. Dit is namelijk niet het geval en bij zowel een riet gedekte woning als een woning met dakpannen kan de impact/schade even groot zijn. U bent met een riet gedekte woning daarom niet verplicht om een bliksemafleider te laten plaatsen op uw dak. Toch zijn er bepaalde situaties waarin u dit wel serieus kunt overwegen.

Locatie

De mate waarin uw woning risico loopt om getroffen te worden door de bliksem hangt vooral af van de locatie en directe omgeving. Staat uw woning in een open veld of dichtbebouwde woonwijk? Is uw woning het hoogste object in de direct omgeving? Bliksem zoekt namelijk altijd het hoogste punt om in te slaan. Het feit dat u in het nieuws vaker leest over getroffen (woon)boerderijen ligt niet zo zeer aan de constructie als wel aan het feit dat deze vaak open en onbeschut liggen.

Bliksemafleider rieten dak

De mate van impact en schade door blikseminslag kan overigens wel enigszins door de constructietype bepaald worden. Zo blijft de schade bij een rieten schroefdak veel meer beperkt dan bij de ouderwetse gebonden constructie. De dichte platen onder het schroefdak kunnen de binnenkant van de woning nog enige bescherming bieden.

Toch een bliksemafleider?

Ziet u toch teveel risico’s door de ligging van uw woning en wilt u een bliksemafleider laten plaatsen? Dan raden wij u allereerst aan om een gespecialiseerd bliksembeveiligingsbedrijf in te schakelen om de mogelijkheden te bespreken.

De meest gebruikte methode is om een installatie van koperdraad langs de hoeken van uw dak te spannen. Bij inslag wordt de stroom dan rechtstreeks naar de grond geleid. Het is hierbij de kunst om niet te scherpe bochten te maken met het koperdraad, om de stroom zo min mogelijk weerstand te bieden wanneer deze er doorheen loopt.

Aangezien niet iedereen deze koperdraden mooi vindt kunnen steeds meer installatiebedrijven deze ook subtieler onder het riet verwerken. De kosten die gepaard gaan bij een dergelijk project hangen natuurlijk sterk af van de grootte van het dak en de tijd die het bedrijf nodig heeft om de installatie te plaatsen.

Conclusie

Als eigenaar van een riet gedekte woning bent u niet verplicht om een bliksemafleider te laten plaatsen. Echter kan met name de ligging van uw woning het risico op blikseminslag aanzienlijk vergroten. Kies in ieder geval altijd voor een gespecialiseerd bedrijf wanneer u toch een bliksemafleider laat plaatsen.

Naast blikseminslag kan uw riet gedekte woning door tal van andere zaken beschadigd raken, zoals door storm of brand. Beperk in dat geval de financiële schade zoveel mogelijk met een goede rietverzekering. Op onze website leest u alles over onze eigen woonverzekering of kunt u direct een offerte aanvragen.

 • pm van leeuwen
  21 maart 2021

  Dag ik krijg in mei een nieuw rieten dak op mijn woning ca 170m2.
  Ik las dat het mogelijk is om aarding onder het te plaatsen.
  Dat lijkt mij wel mooi, ook heb ik een vrij nieuwe schuur met stalen klikfelsdak ca 100m2 waar aarding mogelijk zou zijn, en evt voorbereiding op zonnepanelen ca20m2.
  Graag zou ik wat advies willen

  ik hoor graag van u

  groet pieter van leeuwen

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief