Hoe wordt de kwaliteit van riet bepaald

Geplaatst op maandag 15 juli 2019 in Uitgelicht

De kwaliteit en levensduur van een rieten dak wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het riet zelf. Voor veel mensen is het echter onduidelijk wat de kwaliteit van riet bepaalt en waar u op moet letten. In dit artikel gaan wij daar uitgebreid op in.

Allereerst willen wij erop wijzen dat er door Nederlandse rietdekkers nagenoeg zelden tot nooit met slecht riet wordt gewerkt. Geen enkele rietdekker zit namelijk te wachten op ontevreden klanten.

Ook is het goed om stil te staan bij het feit dat de levensduur en kwaliteit van een rieten kap ook afhankelijk is van de wijze waarop het riet wordt gelegd. De kwaliteit van het riet kan nog zo goed zijn, maar als deze niet goed wordt gelegd haalt dit de totale kwaliteit van het rieten dak naar beneden. 

Oorsprong van het riet

Elke rietleverancier zal natuurlijk zeggen dat zijn riet het beste is. Een bewering die daarbij regelmatig wordt gegeven is dat riet van Nederlandse bodem veel beter is dan buitenlands riet. Het belangrijkste argument daarvoor is dat in Nederland gekweekt riet het beste is afgestemd op het lokale klimaat en daarom als dakbedekking het beste bestand is tegen het Nederlandse weer. Hoewel Nederlands riet natuurlijk van uitstekende kwaliteit is, is deze bewering niet per se waar.

Deze bewering gaat namelijk ook niet op voor een natuurlijk product als hout. Voor de huizenbouw wordt voornamelijk met buitenlands hardhout gewerkt en niet met Europees hout, omdat hardhout simpelweg van veel betere kwaliteit is. Riet bevat ook houtvezels en daarom kan buitenlands riet net zo goed zijn als Nederlands riet. Inmiddels bevat 50% van al het gebruikte riet op Nederlandse rieten kappen buitenlands riet.

Het komt er dus op neer dat het land van oorsprong weinig invloed heeft op de kwaliteit van riet.

riet kwaliteit

Bewerking van riet

Veel belangrijker is de wijze waarop het riet is bewerkt, opgeslagen en vervoerd. Dat begint al met het snijden, waarbij de teler nauwkeurig en met de juiste materialen te werk moet gaan.

Allereerst moet de oogst gesorteerd worden waarbij de rietteler slechte rietstengels, vuil en gras zorgvuldig eruit sorteert. Met name het sorteren en afvoeren van het slechte riet is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid.

Vervolgens dient het goede riet voor minstens een jaar droog en schoon opgeslagen te worden.  Daarna moet het riet met zorg vervoerd worden naar zijn bestemming.

Rietdekker

Zoals eerder genoemd in dit artikel is de wijze waarop het riet wordt gelegd natuurlijk ook grotendeels bepalend voor de levensduur en kwaliteit van het totale dak. Zo gelden er kwaliteitseisen voor de dak dikte, het bindmateriaal en de afwerking.

Wilt u er zeker van zijn dat u te maken heeft met een kundige rietdekker? Controleer dan of deze is aangesloten bij de vakfederatie rietdekkers en/of over onder andere een NCI (Nederlands Certificatie Instituut) keurmerk beschikt.

Rietverzekering

Voor veel woningeigenaren is het een prettig idee om riet van eigen bodem te gebruiken, maar goed riet is wereldwijd te vinden.

Met name de wijze waarop een teler met zijn riet om gaat is zeer bepalend voor de kwaliteit van het riet. Het correct aanbrengen van het riet door een rietdekker is daarnaast cruciaal voor de levensduur van het rieten dak.

Ondanks de kwaliteit van het riet en de rietdekker zijn er externe risico’s waar uw rieten dak aan blootgesteld kan worden. Denk aan schade door bijvoorbeeld brand of storm. In dat geval kan een rietverzekering in ieder geval de financiële schade beperken. Bekijk onze dekkingen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

  • Marc vandamme
    25 september 2022

    Graag de naam van het lange riet die gebruikt wordt om daken te dekken .
    Mvg

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief