Hoe u de beste slotenmaker voor uw woning met rieten dak vindt

Geplaatst op vrijdag 15 januari 2021 in Uitgelicht

Goed hang- en sluitwerk is cruciaal voor de beveiliging van uw rietgedekte woning. Juist daarom is het belangrijk dat u kunt vertrouwen op een vakkundige slotenmaker wanneer uw sloten worden vervangen. Maar hoe herkent u een betrouwbare slotenmaker en welke kosten mag u redelijkerwijs verwachten? 

In een eerder verschenen blogartikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op de meest effectieve inbraakpreventiemiddelen voor uw rietgedekte woning. De beste remedie voor het buitenhouden van ongewenste gasten is het laten plaatsen van gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Wij leggen u uit waar goede sloten aan moeten voldoen en waar moet u op dient te letten wanneer u een professionele slotenmaker inhuurt.

Sloten met SKG keurmerk

Niet alle sloten zijn kwalitatief even goed. Onze eerste tip is om daarom niet onnodig te besparen op nieuwe sloten. Dit kan u alsnog duur komen te staan als inbrekers het slot gemakkelijk openbreken.

Klaviersloten kunt u bijvoorbeeld beter alleen voor binnendeuren gebruiken. Kies voor uw buitendeuren voor sloten met een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk. Dergelijke sloten zijn ook vereist als u in aanmerking wilt komen voor het Veilig Wonen Keurmerk van de politie.

De meeste slotenmakers vermelden duidelijk of zij met gecertificeerde sloten werken op hun website of in de offerte. Vaak staat daar dan de term ‘pensloten’.

Slotenmaker rietverzekering

Een betrouwbare slotenmaker vinden

Er zijn meerdere scenario’s waarbij u een slotenmaker nodig kan hebben, zoals;

  • U wilt uw oude sloten laten vervangen door beter beveiligde nieuwe sloten
  • U wilt alleen één of meerdere cilinders van uw huidige sloten laten vervangen. Bijvoorbeeld omdat u een sleutel bent kwijtgeraakt
  • Voor een noodsituatie, bijvoorbeeld omdat u zich heeft buitengesloten

In ieder scenario is het belangrijk dat u met een betrouwbare partij zaken doet. Uit een onderzoek door de Consumentenbond blijkt echter dat dit toch geregeld misgaat, met malafide slotenmakers die onredelijk hoge kosten rekenen voor hun diensten of slecht werk afleveren.

Gelukkig zijn er ook tal van vakkundige slotenmakers. Wij geven u graag tips waar u op moet letten tijdens uw zoektocht.

Het beste is mond-tot-mond reclame. Informeer in uw directe omgeving of mensen een goede slotenmaker kennen. Hoewel de positieve ervaring van iemand anders geen garanties geeft, kan dit natuurlijk wel een goede eerste indruk geven.

Kies bij voorkeur ook voor een lokale slotenmaker bij u in de buurt en niet voor een slotenmaker welke onder een groot landelijk netwerk valt of als tussenpersoon optreedt. Een lokale slotenmaker zal u niet snel benadelen en is bovendien snel ter plaatste bij een noodgeval.

Let ook op of een slotenmaker is aangesloten bij het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG).

Controleer op de website of alle contactgegevens van de betreffende slotenmaker kloppen. U kunt dit eventueel ook bij KVK natrekken.

De kosten van een slotenmaker

De meeste misverstanden met slotenmakers ontstaan over de kosten. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel sloten u wilt vervangen en hoeveel werk een slotenmaker nodig heeft. Het plaatsen/vervangen van een ingewikkeld penslot kost meer tijd dan een simpel slot.

Het belangrijkste is dat u op voorhand een helder overzicht heeft van de totale kosten, inclusief btw. Vraag daarbij ook nadrukkelijk om eventuele extra kosten zoals voorrijkosten, materiaalkosten, noodtarief of avondurentoeslag. Op deze manier voorkomt u verrassingen achteraf.

Sloten en uw rietverzekering

Bij een woninginbraak kunt u in de meeste gevallen een beroep doen op uw rietverzekering. Ontvreemde goederen vallen onder uw inboedelverzekering en braakschade aan deuren of kozijnen vallen onder uw opstalverzekering. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en juichen wij als rietverzekeraar het plaatsen van gecertificeerde sloten dan ook van harte toe.

De kosten voor het vervangen van een slot worden in sommige gevallen alleen vergoed, bijvoorbeeld als uw sleutel is gestolen. Wanneer u zelf uw sleutel kwijtraakt of wanneer een slot kapot is geldt dit meestal niet.

  • 23 januari 2021

    Wat goed dat jullie hier een artikel over schrijven! Het is inderdaad belangrijk om de juiste slotenmaker te vinden. Bij slotenmaker den haag merken we dan ook vaak dat mensen niet zo goed weten waar ze op moeten letten bij het uitzoeken van een slotenmaker.
    Groet Anne

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief