Het verschil tussen een woonverzekering en een rietverzekering

Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021 in Uitgelicht

Een standaard woonverzekering en een rietverzekering hebben veel overeenkomsten, maar er zijn weldegelijk ook grote verschillen. Wist u bijvoorbeeld dat sommige reguliere woonverzekeraars niets doen met rietgedekte woningen of dat u bij dergelijke partijen meer risico loopt op onderverzekering? Wij hebben alle belangrijkste verschillen voor u op een rij gezet.

Het is belangrijk om uw prachtige woning met rieten dak goed te verzekeren tegen financiële schade door calamiteiten. Denk aan stormschade of schade door inbraak. Zoals voor iedere Nederlandse woning sluit u daarvoor een opstal– en inboedelverzekering af.

Voor een woning met rieten kap vraagt het verzekeren doorgaans om meer maatwerk. Daarvoor is de rietverzekering in het leven geroepen, door verzekeraars die zich hebben gespecialiseerd in woningen met rieten kap.

rietverzekering-of-woonverzekering

Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Wij leggen u uit:

 • Welke gelijkenissen zijn tussen een rietverzekering en een standaard woonverzekering
 • Waarin een rietverzekering verschilt van een standaard woonverzekering
 • Of een rietverzekering ook echt de beste keuze is wanneer u een woning met rieten dak heeft

Dekking bij calamiteiten

Als het gaat om dekkingen bij calamiteiten zijn er veel gelijkenissen te vinden tussen een standaard woonverzekering en een rietverzekering. Zo is uw rietgedekte woning in beide gevallen verzekerd bij calamiteiten zoals:

 • Waterschade
 • Stormschade
 • Brandschade
 • Schade door inbraak en/of vandalisme

Ook gelden er in beide gevallen dezelfde regels als het gaat om de aansprakelijkheidsverzekering.  Wat betreft de dekking zijn er dus veel overeenkomsten te vinden tussen de standaard woonverzekering en rietverzekering, maar er is ook een groot verschil.

Bouwkundige expertise

Het verschil tussen beide verzekeringen zit hem vooral in de bouwkundige expertise. Veel reguliere woonverzekeraars hebben beperkte kennis over rieten dakconstructies, terwijl het risico op brand ondanks de moderne constructievormen en brandveiligheidssystemen, vaak onnodig hoog wordt ingeschat. Dit zorgt in veel gevallen voor onnodig hoge premie’s, terwijl andere woonverzekeraars liever helemaal geen rietgedekte objecten verzekeren.

Bij gebrek aan de juiste expertise ontstaat bovendien ook de kans op onderverzekering. Het is namelijk belangrijk dat uw woonverzekeraar uw woning met rieten kap voor de juiste taxatie- en herbouwwaarde verzekert.

Kies daarom voor een rietverzekering

De meeste woonverzekeraars bieden uitstekende verzekeringsoplossingen voor reguliere woningen. Wanneer u echter de trotse eigenaar bent van een unieke rietgedekte woning, heeft u al snel maatwerk nodig.

Een gespecialiseerde rietverzekeraar werkt samen inspecteurs en taxateurs die alles weten over rieten daken. Deze specialisten kunnen ook een veel betere inschatting maken van eventuele risico’s.

Zo wordt een rietgedekte woning beoordeeld op zaken als:

 • Type dakconstructie. Schroefdak of traditioneel?
 • Soort riet. Natuurriet of kunstriet?
 • Wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de brandvertragende folie van Sepatec?
 • In hoeverre is de rietgedekte woning geïsoleerd en verduurzaamd?

Op basis van de bovenstaande informatie kan er een passende rietverzekering voor uw woning met rieten dak worden samengesteld. Bovendien denkt een rietverzekeraar graag met u mee over het verder verbeteren van de brandveiligheid als het gaat om bliksemafleiders of vonkenvangers.

Zodoende is uw rietgedekte woning goed verzekerd bij de meest voorkomende calamiteiten, profiteert u van een uitstekende schadeafwikkeling en hoeft u niet bang te zijn voor onderverzekering. Op onze website vindt u een overzicht van al onze dekkingen of kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief