Het speciale rietteam van de brandweer

Geplaatst op vrijdag 22 mei 2020 in Uitgelicht

Wist u dat bij de meeste veiligheidsregio’s in Nederland de brandweer over een speciaal rietteam beschikt? Deze brandweerlieden zijn specifiek getraind om branden van rieten kappen te bestrijden. Wanneer riet in brand staat, vraagt dit namelijk om een bijzondere aanpak en speciaal blusmateriaal om verdere schade te voorkomen. Wij leggen u uit hoe zo’n rietteam precies te werk gaat.

Een woningbrand is natuurlijk de nachtmerrie van iedere woningeigenaar, maar helaas zijn niet alle risico’s uit te sluiten. Als eigenaar van een rieten kap weet u natuurlijk als geen ander dat het op orde hebben van de brandveiligheid zeer cruciaal is.

Een brand binnen uw riet gedekte woningen kan door tal van factoren ontstaan, maar de meest voorkomende oorzaken zijn:

Het kleinste vonkje kan in mum van tijd tot een enorme brand in uw rietgedekte woning leiden. Wanneer het vuur uw rieten kap bereikt, vraagt dit om een vakkundige aanpak. Uw lokale brandweer zal in deze situatie daarom het rietteam oproepen om te helpen met blussen.

Brandveiligheid rieten dak

Hoe gaat het rietteam te werk?

Een rieten kap is doorgaans moeilijker te blussen in vergelijking met andere dakconstructies, terwijl er juist zo snel mogelijk gehandeld moet worden. Riet is een natuurlijk product en kan net als bij natuurbranden zeer lang na-smeulen, waarbij het vuur makkelijk opnieuw kan oplaaien. Voor de brandweerlieden is hun werk natuurlijk al gevaarlijk genoeg, maar het blussen van een rieten kap  brengt nog eens extra risico’s met zich mee.

Zo kunnen de brandweerlieden van het rietteam niet vanuit een hoogwerker op relatief veilige afstand blussen, maar zullen ze zelf het dak op moeten om bij het riet te komen. Ook is het simpelweg niet mogelijk om vanaf de grond te blussen, omdat het water dan direct van het dak afglijdt.

Om verdere verspreiding van het vuur te voorkomen en om zo snel mogelijk bij de bron van het vuur te kunnen komen, moet het riet in sleuven weggehaald worden. Hier gebruikt het rietteam speciaal gereedschap voor.

Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van speciale bluslansen, waarmee gericht tussen het riet bluswater gespoten kan worden. Om ervoor te zorgen dat de hitte eenvoudiger uit het dak kan ontsnappen, worden doorgaans ook de nokvorsten verwijderd.

Het rieten dak op

Het beklimmen van een rieten kap in een zwaar brandweerpak is natuurlijk niet eenvoudig. Om de veiligheid te waarborgen worden er daarom speciale stellages en valbeveiligingsmiddelen geplaatst. Binnen een rietteam is er een veiligheidsman aanwezig die erop toeziet dat de veiligheid van de brandweerlieden op het dak gewaarborgd is.

Ondertussen voeren de reguliere brandweerlieden bluswerkzaamheden vanaf de grond en van binnenuit het huis uit. Ook zorgen zij ervoor dat er genoeg toevoer van bluswater is.

Om de kennis en vaardigheden op peil te houden dienen brandweerlieden van het rietteam regelmatig te trainen. Soms worden hiervoor oude leegstaande boerderijen of andere riet gedekte panden gebruikt die toch al gesloopt worden.

Brandveiligheid riet gedekte woning

Als rietverzekeraar hebben wij natuurlijk niets dan bewondering voor het rietteam van de brandweer, maar hopen wij natuurlijk dat geen van onze klanten dit team ooit daadwerkelijk nodig zal hebben. Om u daarbij te helpen vindt u op onze blog andere interessante nuttige artikelen over brandbeveiliging en preventietips.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief