Het effect van zon en hitte op uw rieten kap

Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021 in Uitgelicht

Door wind en regen kan een rieten dak over de jaren heen slijten, maar hoe zit dat met de hittegolven? Het goede nieuws is dat een riet in tegenstelling tot andere bouwmaterialen niet uitzet of krimpt. Wordt de hitte gecombineerd met langdurige droogte? Dan neemt de kans op brand daarentegen wel toe.

Steeds warmere zomers in Nederland
In Nederland komen langdurige hittegolven steeds vaker voor en volgens het KNMI worden temperaturen van 35 graden daarbij geen uitzondering. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de natuur, landbouw en ook voor woningen. Hoe zit dat met rietgedekte woningen?

rieten-dak-droogte

Wat zijn de gevolgen van de hitte aan uw dak?

De rieten kap van uw woning heeft veel te verduren. Wanneer het kwik op de thermometer richting de dertig graden stijgt, kan uw rieten dak hier ook last van krijgen. Indien de zon een aantal dagen achtereen op het riet staat te branden, kan dit uiteindelijk zorgen voor uitdroging. Bovendien wordt het riet bij langdurige droogte extra kwetsbaar voor brand.

In het algemeen zijn de meeste rieten daken beschermt tegen de hitte en droogte.
Het riet wordt natuurlijk droog door de hitte, maar zal daardoor in eerste instantie niet sneller slijten of aftakelen. Dit is wel het geval wanneer er veel mos of algen op de rietenkap zitten.

Mos dat te snel droogt en afbrokkelt, trekt de rietstengels tijdens dat proces uit elkaar. Als het vervolgens gaat regenen, komt het water dieper in het rietdek terecht.
Dit zorgt ervoor dat het minder snel kan drogen, wat vervolgens resulteert in vochtproblemen.
Dankzij regelmatig onderhoud geeft u mos- en algvorming geen kans, wat ook de impact door hitte weer beperkt.

Langdurige droogte en brandveiligheid

Een langdurige droogte kan helaas ook gevolgen hebben voor de brandveiligheid van uw rietgedekte woning. Het droge riet op uw dak is namelijk zeer kwetsbaar voor brand.
Overigens bestaat er de misvatting dat droogte alleen in de zomermaanden een gevaar kan vormen, maar niets is minder waar. Ook in de wintermaanden kunnen er langdurige periode van droogte plaatsvinden, vaak in combinatie met een straffe wind. Tegelijkertijd wordt er juist tijdens de wintermaanden veel gestookt met haarden en houtkachels, waardoor de kans op bijvoorbeeld een schoorsteenbrand significant toeneemt.

Welke maatregelen kunt u zelf treffen bij langdurige droogte als het gaat om de brandveiligheid van uw rietgedekte woning?

  • Wees extra voorzichtig met BBQ’s en vuurkorven rondom uw woning;
  • Niet stoken met uw openhaard of houtkachel;
  • Staat uw rietgedekte woning dicht op het huis van uw buren? Informeer dan ook uw buren over de extra risico’s, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Goed verzekerd bij brandschade dankzij uw rietverzekering

Tijdens de warme zomermaanden is het van belang dat uw rieten kap in een goede conditie blijft. Dit zorgt ervoor dat u langer van uw huidige rieten dak kan genieten. Is uw rieten kap bovendien goed verzekerd mocht het toch misgaan? Riet-verzekering.nl geeft u deskundig advies omtrent het verzekeren, onderhouden en over de brandveiligheid van uw rieten kap.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief