Het effect van de omgeving op uw riet gedekte woning

Geplaatst op vrijdag 3 juli 2020 in Uitgelicht

Van de kust tot aan de bossen en van open weilanden tot aan dichte bebouwing, Nederland kent een divers landschap dat tot binnenlandse klimaatverschillen leidt. De locatie van uw riet gedekte woning kan dan ook effect hebben op het onderhoud van uw rieten kap en zelfs op de premie van uw rietverzekering. Uw verzekeraar kijkt immers naar de risico’s die specifiek gelden voor uw woonadres. Hoe dat precies werkt leest u in dit artikel.

Als natuurlijk product reageert riet sterk op de weerselementen en de directe omgeving. De ligging van uw woning kan daarom invloed hebben op de levensduur en het benodigde onderhoud van uw rieten kap. Bovendien kijkt een verzekeraar naar de lokale inbraakcijfers van uw woonplaats.

Dergelijke factoren kunnen de hoogte van uw verzekeringspremie en samenstelling van uw -polis bepalen.

Ander landschap betekent een ander klimaat

Niet iedereen staat er bij stil, maar de slijtagesnelheid van uw rieten kap hangt sterk af van de ligging van uw woning.

Wonen aan de kust is bijvoorbeeld de droom van velen, maar brengt zeker voor riet gedekte woningen de nodige uitdagingen met zich mee. Zeewind en zilte lucht hebben helaas een bijtende werking op het riet, waardoor dit sneller zal slijten. Ook moet u vaker uw schilderwerk opfrissen. Anderzijds heeft wonen in een kustgebied ook voordelen voor uw rieten kap. Mos en algen zijn geen fan van zeewind, waardoor u hier minder snel last van zult hebben.

Voor riet gedekte woningen in bosrijke gebieden is dat laatste juist een heel ander verhaal. Daar zijn mos- en algvorming eerder een terugkerend probleem dan uitzondering. Dankzij regelmatig onderhoud valt dit gelukkig binnen de perken te houden, maar wie niet tijdig ingrijpt kan vochtproblemen in zijn rieten kap krijgen. Dergelijk onderhoud brengt helaas ook extra kosten met zich mee. Ook het regelmatig leeghalen van eventuele dakgoten is in een bosrijk gebied een terugkerende klus. Bij harde storm loopt uw woning bovendien meer risico op schade door omvallende bomen en grote takken. Anderzijds bieden bossen meer schaduw en verkoeling in de zomer.

Rietverzekering locatie

Bron Afbeelding: Wikimedia Commons

Wonen in een open gebied met veel weilanden brengt wat dat betreft wellicht de minste risico’s voor uw riet gedekte woning met zich mee. Ook in dat geval is regulier onderhoud van uw rieten kap natuurlijk belangrijk en mag een goede bliksemafleider zeker niet ontbreken.

Tot slot zijn er ook in dichtbevolkte stedelijke gebieden natuurlijk genoeg riet gedekte woningen te vinden, maar vallen deze helaas weer eerder ten prooi aan inbrekers. Daarnaast heeft u met meer vervuiling van auto’s en eventueel vliegtuigen te maken, waardoor het riet op den duur kan vergrauwen.

Adres en uw rietverzekering

Ook uw rietverzekeraar kijkt natuurlijk naar de omgeving van uw riet gedekte woning en kan u adviseren over passende maatregelen. Denk aan een goed anti-inbraaksysteem of het verwijderen van bomen die te dicht op uw huis staan.

De voorwaarden en premies die verzekeraars voor uw specifieke situatie opstellen kunnen sterk verschillen. Het kan daarom nuttig zijn om meerdere rietverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet onnodig veel betaalt, maar wel goed gedekt bent bij calamiteiten.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief