Een riet gedekte vakantiewoning verzekeren

Geplaatst op woensdag 30 september 2020 in Uitgelicht

Nederland telt steeds meer riet gedekte vakantiewoningen, vaak gelegen op prachtige locaties. Veel van deze woningen worden aan particulieren verkocht voor eigen plezier of als interessante investering. Net als reguliere riet gedekte woningen moeten ook vakantiewoningen met rieten kap goed verzekerd zijn bij schade. Hoe werkt een rietverzekering voor vakantiewoningen?

Een riet gedekte vakantiewoning biedt voor veel mensen een heerlijke uitvalsbasis om tot rust te komen en te genieten van de omliggende natuur. Anderen stellen hun vakantiewoning vooral beschikbaar voor de verhuur, om er op deze manier een mooie extra inkomstenbron van te maken.

De invulling die u aan uw vakantiewoning geeft kan echter wel van invloed zijn op uw rietverzekering. Vaak stellen rietverzekeraars met name voor de verhuur extra voorwaarden op.

Riet gedekte vakantiewoning verhuren

In de basis vindt er in deze situatie geen permanente bewoning plaats in een vakantiewoning. Gemeentes stellen hiervoor hun eigen beleidsregels op. Daarnaast zijn er meerdere investeringsvormen voor riet gedekte vakantiewoningen:

  • Uw vakantiewoning maakt geen onderdeel uit van een vakantiepark en u heeft volle eigendom.
  • Uw vakantiewoning staat op een vakantiepark, maar u heeft wel volle eigendom.
  • Uw vakantiewoning staat op een vakantiepark en u bent geen volledig eigenaar maar investeerder.

De betreffende investeringsvorm bepaald onder andere of u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud, beheer en de inrichting van de riet gedekte vakantiewoning. Daarnaast is dit ook belangrijk voor alle verzekeringen van de vakantiewoning.

vakantiewoning rietverzekering

Wie is er verantwoordelijk voor de vakantiewoning

Maakt uw riet gedekte vakantiewoning onderdeel uit van een vakantiepark? Dan is de kans groot dat alle vakantiewoningen bij dezelfde rietverzekeraar zijn ondergebracht.

Vaak levert dit voor een vakantiepark interessante voorwaarden en premiekortingen op. In deze situatie hoeft u zich als nieuwkomer geen zorgen te maken over het afsluiten van een nieuwe rietverzekering. Het nadeel is dat u natuurlijk geen keuzemogelijkheden heeft voor het verzekeren van uw eigen vakantiewoning.

Sommige vakantieparken zullen een rietverzekering optioneel aanbieden.

Bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van een rietverzekering voor uw vakantiewoning? Dan zal een verzekeraar in de eerste plaats willen weten of u de woning ook gaat verhuren. Is het antwoord daarop ja, dan kijkt een verzekeraar naar de volgende aandachtspunten:

  • Hoeveel dagen per jaar stelt u uw vakantiewoning beschikbaar voor verhuur?
  • Hoe vaak verwacht u dat uw vakantiewoning van huurder zal wisselen?
  • Verhuurt u zelf uw vakantiewoning of verloopt dit via een tussenpartij?
  • Wie is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de vakantiewoning?
  • Kan er iemand snel ter plaatsen zijn bij calamiteiten?
  • Hoe is het gesteld met de brandveiligheid?

Een rietverzekeraar gebruikt deze informatie om de risico’s op schade in te schatten. Een verzekeraar gaat er doorgaans van uit dat huurders minder zuinig met de riet gedekte vakantiewoning zullen omspringen dan de eigenaar zelf.

Afspraken met uw rietverzekeraar

Een verzekeraar zal het belangrijk vinden dat er vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt, om zo het risico op schade te beperken. Het opstellen en duidelijk communiceren van huisregels richting huurders is daar een mooi voorbeeld van.

Ook kan er met de rietverzekeraar de afspraak worden gemaakt dat uw vakantiewoning alleen aan recreanten beschikbaar wordt gesteld.

Op basis van het voorgaande kunt u een uitstekende rietverzekering afsluiten voor uw riet gedekte vakantiewoning. Bovendien kunt u deze nog aanvullen met een inboedelverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief