Een huis kopen met rieten dak? Dit moet u weten!

Geplaatst op woensdag 15 september 2021 in Uitgelicht

Stel, in de zoektocht naar uw droomhuis heeft u een prachtige woonboerderij mét rieten kap gevonden. Maar u heeft nog weinig tot geen ervaring met rieten daken. Dan is het belangrijk om op voorhand te weten wat u te wachten staat qua kosten en onderhoud. Een rieten kap is prachtig, maar vraagt bijvoorbeeld om ander onderhoud dan moderne dakbedekking. Daarnaast moet u rekening houden met uw woonverzekering. Wij vertellen u waar u op moet letten bij het kopen van een huis met rieten dak.

Riet is misschien één van de oudste vormen van dakbedekking ter wereld. De eerste sporen van rieten daken gaan terug tot aan de Romeinse tijd. Vandaag de dag vinden we rieten daken nog steeds op vele monumentale panden, terwijl er ook op nieuwbouwprojecten soms een rieten kap wordt geplaatst.

Waar riet vroeger vooral om praktische redenen als dakbedekking werd gebruikt, gaat het tegenwoordige vooral om de esthetische waarde. De rieten kap wint zelfs weer aan populariteit n Nederland!

Heeft u straks de kans om ook eigenaar te worden van een woning met rieten dak? Dan moet u wel weten welke verantwoordelijkheden en kosten dit type dakbedekking met zich mee kan brengen.

Huis-rieten-dak-kopen

Om wat voor rieten dak gaat het?

Misschien denkt u dat alle rieten daken hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Gaat het bijvoorbeeld om een traditionele rieten kap/open constructie of om het modernere schroefdak/gesloten constructie? Het type constructie kan bepalend zijn voor de isolatiewaarde en brandveiligheid van het dak.

Ook het soort riet/materiaal dat is gebruikt voor de rieten kap is belangrijk om op voorhand te weten. Naast natuurlijk riet kan het namelijk ook gaan om kunstriet. In het laatste geval verschilt het dak op het gebied van levensduur, onderhoud en brandveiligheid bijna niet van bijvoorbeeld dakpannen.

Wat is de conditie van het rieten dak?

Andere vragen u dient te stellen zijn onder meer hoe goed het rieten dak is onderhouden en hoe lang  de rieten kap op uw droomhuis nog mee kan? Een rieten kap vervangen kan afhankelijk van het oppervlak in de tienduizenden euro’s lopen. De vraag is dus hoe snel een dergelijke investering nodig zal zijn?

Voor een leek kan het moeilijk zijn om op het eerste gezicht te bepalen of een rieten kap goed verzorgd is. Door op de volgende zaken te letten, kunt u toch een goede indicatie krijgen:

Kleur van het riet. Verkleuring van riet is een normaal en natuurlijk proces. Gezond riet krijgt door de jaren heen een grijsbruine kleur. Riet dat bijna zwart van kleur is, kan daarentegen een slecht teken zijn. Vaak duidt dit namelijk op vochtproblemen of zelfs rotting.

Kale plekken. Een gezond riet dek moet over de hele dag dezelfde dikte hebben. Ziet u oneffenheden of kale plekken in het riet dek? Dan kan dit betekenen dat het dak gerenoveerd moet worden.

Mos en algen. Controleer ook of u veel groene mos/algen op het rieten dak ziet zitten. Kijk vooral naar de kanten van het dak met de meeste schaduw. Bij een goed onderhouden rieten kap moet de aanwezigheid van mos en alg minimaal zijn. Teveel mos en algen kan namelijk voor vochtproblemen zorgen.

Kosten rieten dak en verzekering

Ook een rieten dak in topconditie zal in de toekomst onderhoud nodig hebben, wat extra kosten met zich meebrengt. Bovendien bedraagt de gemiddelde levensduur van een rieten kap 25 tot 30 jaar, dus houd daar rekening mee en begin tijdig met geld opzij te zetten voor de vervanging van het riet.

Ook een speciale rietverzekering mag natuurlijk niet ontbreken. Net zoals bij een standaard woonverzekering bestaat een rietverzekering uit een inboedel- en opstalverzekering, volledig afgestemd op de unieke kenmerken van een rietgedekte woning.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief