Ecologisch bouwen met strowanden

Geplaatst op woensdag 17 oktober 2018 in Uitgelicht

Wij hebben tijdelijk geen mogelijkheden om woning met strowanden en/of leem te verzekeren. Zodra wij weer mogelijkheden hebben zijn wij u graag weer van dienst.

Het gebruik van strowanden in de bouw is op dit moment nog redelijk ongebruikelijk maar kan vele voordelen bieden. Bovendien is het geen nieuwe constructiemethode, het werd eeuwen geleden ook al gedaan. In dit artikel leggen wij je meer uit over deze bijzondere manier van ecologisch bouwen.

Met de huidige klimaatontwikkelingen en belasting op natuurlijke bronnen, wordt er continu gezocht naar milieuvriendelijke en duurzame oplossingen voor alledaagse gebruiksmiddelen. Ook in de bouw is dit een actueel onderwerp, waardoor ecologisch bouwen steeds belangrijker wordt.

Het gebruik van strowanden kan daarom de ideale oplossing bieden. Met een eeuwenoud natuurlijk product kan toch een sterk huis gebouwd worden dat voldoet aan alle moderne constructie- en energie-eisen.

Strowandenconstructie

Allereerst een korte uitleg van hoe strowanden worden opgebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van stevig geperste strobalen, die tussen het dragende houten frame van de woning worden geplaatst.

Vervolgens worden de strowanden zo glad mogelijk gemaakt. Dit proces staat ook wel bekend als ‘scheren’. Het is overigens belangrijk dat de strowanden op een water afvoerende ondergrond worden geplaatst, om de kans op optrekkend vocht te voorkomen.

Bouwen met strowanden

Wanneer de strowanden staan kan er overheen gestuct worden. Dit stucproces luistert erg nauw bij strowanden in verband met de kans op vocht- en rottingsproblemen. Het stro moet voldoende kunnen ademen. Aan de binnenkant van de woning wordt daarom meestal gewerkt met leemstuc en aan de buitenkant met kalkpleister. Beide beschikken over een zogenaamd damp-open afwerking. De stuclaag mag overigens ook niet te hard worden afgewerkt, aanzien dit kan scheuren door temperatuurwisselingen.

Wanneer het stucwerk klaar is kan er geschilderd worden met een damp-open verfoplossing.

Voordelen

Zoals eerder genoemd biedt het bouwen met strowanden vele voordelen;

  • Het gebruik van strowanden is een milieuvriendelijke bouwtechniek, er worden immers geen tot zeer weinig giftige bouwstoffen gebruikt en het stro is een volledig biologisch product.
  • Strowanden zorgen binnenshuis voor een aangenaam klimaat , zowel in de winter als zomer.
  • Strowanden dragen enorm bij aan de energiezuinigheid van het huis vanwege de uitstekende warmte-isolerende werking.
  • Strowanden zorgen voor een prettige akoestiek binnenshuis.
  • De verwerking van strowanden in de bouw is een eenvoudig en snel proces wat doorgaans de kosten drukt. Uiteraard is stro door de gemakkelijke verkrijgbaarheid ook een relatief goedkoop bouwmateriaal.
  • Eenmaal bepleisterd hebben de strowanden een goede brandwerende werking.
  • Bij het afbreken van strowanden hoeft er geen angst te zijn voor het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Mogelijke nadelen van het gebruik van strowanden liggen vooral bij de risico’s tijdens het constructieproces. De correcte afwerking van strowanden luistert dus heel nauw en kan bij fouten flinke gevolgen hebben voor de totale constructie van het huis.

Ook is de kans op brand relatief groot zo lang de strowanden nog niet zijn dicht gestuct. Strowanden kunnen met gemiddeld 55 centimeter behoorlijk dik zijn, wat door sommige mensen als een nadeel wordt ervaren.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief